Orbán a „vereségét átértelmezi győzelemnek"

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap a kvótareferendummal és a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal szerdai számában.

A Referendumok – Legyen meg a te akaratod című kommentárjában Stefan Ulrich kiemelte, hogy „reneszánszát éli a közvetlen demokrácia”, de kérdés, hogy ez a politika javulását és a polgárok elégedettségének növekedését eredményezi-e.

Hozzátette, hogy a vasárnapi magyarországi referendum esetében nem lehet „fair” szavazásról beszélni. A kormány azt a „sugalmazó kérdést” tette fel a polgároknak, akarják-e, hogy Európa idegenek betelepítését kényszeríthesse rájuk, és ezzel az erővel akár azt is kérdezhette volna, hogy kívánnak-e magasabb adókat vagy kevesebb nyári szabadságot. Továbbá a kampány „szélsőségesen egyoldalú” volt, a kormány „heccpropagandával borította el az országot”.

Azonban „politikai érettséget” mutat, hogy a magyarok többsége nem ment el szavazni, és ezzel érvénytelenítették a referendumot, viszont Orbán Viktor kormányfőt ez cseppet sem érdekli, „vereségét átértelmezi győzelemnek”, és úgy érzi, a szavazás bátorítást jelent számára az alkotmány megváltoztatására – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A gazdag migráns jöhet

A müncheni lap a letelepedési kötvényekről 300 ezer eurótól nyitott a világra címmel közölte Cathrin Kahlweit írását, aki kiemelte: Magyarország nem akar befogadni menekülteket, de szívesen értékesít vízumot gazdag külföldieknek. Kifejtette, hogy a kormány előszeretettel hivatkozik a javuló gazdasági helyzetre, különösen amióta „sok kárörvendezést kénytelen elviselni az EU-s menekültkvóta elleni, kudarcba fulladt népszavazás miatt”.

Egy „szép bevételi forrás” a letelepedési kötvény – írta, hozzátéve, hogy az Orbán-kormány ellenzi ugyan a gazdasági migránsok bevándorlását, és terroristának bélyegzi a muzulmánokat, de „nyilvánvalóan szemet huny, ha a bevándorlók kellőképpen gazdagok”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »