Orbán: A NATO-t is bevontuk az illegális migráció megfékezésébe

Orbán: A NATO-t is bevontuk az illegális migráció megfékezésébe

Nem sérti a NATO és Oroszország közti megállapodást Európa keleti szárnyának védelme – jelentette ki Orbán Viktor Varsóban, a NATO-csúcs után.

Hozzátette: a döntés értelmében néhány közép-európai országban folyamatos katonai jelenlét lesz, egyes országokban – így Magyarországon is – pedig úgynevezett katonai vezetési pontot állítanak fel. Ennek célja, hogy amennyiben katonai erőket kell Magyarországra hozni, már készen álljon egy kiépült vezetési struktúra. Orbán Viktor kiemelte: magyar kezdeményezésre a NATO segíti a migráció elleni küzdelmet is.

„Ennek az eredménynek az egyik kezdeményezője és legerősebb támogatója éppen Magyarország volt. A másik három visegrádi ország is végig mellettünk állt ebben a javaslatban, vagyis hát ebben a kísérletben, és mi azt akartuk elérni, hogy a NATO, amelynek egyébként – miután katonai szervezet – közvetlen teendője a migrációval kapcsolatban nincsen, mégis vonódjék be az illegális migráció megállítását célzó törekvésekbe. Vagyis a magunk oldalára fordítottuk a NATO-t, amikor kimondtuk, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás biztonsági, nemcsak civil, de katonai biztonsági kockázatot is hordoz, ezért a NATO-nak érdeke, hogy ez a jelenség megszűnjön, és ezért a NATO bizonyos képességeket mozgósít is. Persze elsősorban a tengeri határok megvédésénél” – nyilatkozta Orbán Viktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »