Orbán: A kvótarendszer illúzió

Orbán: A kvótarendszer illúzió

A magyar miniszterelnök ma délelőtt Brüsszelben folytatott megbeszélést Martin Schulz európai parlamenti, majd Donald Tusk európai tanácsi elnökkel, délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozott. A tárgyalásokat lezáró nemzetközi sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy Európa végét jelenti, ha Magyarország minden illegális bevándorlót beenged. A miniszterelnök illúziónak nevezte az illegális bevándorlók tagállamok közötti „elosztására” az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert, valamint hangsúlyozta, hogy a menekültpolitika terén Schengen forog kockán.

Az illegális bevándorlók között sok a menekült, de még többen vannak, akik nem azok – jelentette ki Orbán Viktor. Sokan nem a háború vagy az üldöztetés elől menekülnek, hanem egy jobb élet reményében indulnak útnak Európa felé. Egyre nő azoknak a bevándorlóknak a száma, akik nem háborús övezetből jönnek, és korlátlan az utánpótlás – közölte a kormányfő. Orbán Viktor szerint nyilvánvalóvá kell tenni, hogy nem érdemes a jobb élet reményében elindulni Európába. Ha az ide érkező illegális bevándorlók nem háborús övezetből jönnek, akkor nem fogják megkapni a lehetőséget, hogy az öreg kontinensen találjanak otthonra – mondta a kormányfő.

Itt van Európa vége?

Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged – jelentette ki a miniszterelnök. Keresztény kötelesség, hogy ne keltsünk beválthatatlan reményeket. Világossá kell tenni, hogy olyan országokból, ahol nincs háború, nem tudjuk befogadni az érkezőket. Orbán Viktor hozzátette, eljön az idő, amikor tízmilliók fognak megjelenni Európa határain, ha az európai vezetők továbbra is azt az üzenetet küldik, hogy a kontinens országai készen állnak arra, hogy mindenkit befogadjanak.

Meg kell védeni a határokat

Orbán Viktor illúziónak nevezte az illegális bevándorlók tagállamok közötti „elosztására” az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert. Hozzátette: azt mindenki meghívásnak venné, és azt közvetítené az Európába indulók számára, hogy be tudnak jönni a kontinensre.

A magyar kormányfő erkölcsileg nehéz kérdésnek nevezte a kvótarendszert. Mint mondta, a kvótarendszer nem megoldás, és ezt még azok a vezetők is tudják, akik ezt javasolják. A megoldást a határok védelme jelenti, amely minden ország kötelessége – jelentette ki. Mint hangsúlyozta, arról már senki nem beszél, hogy a kvótarendszer bevezetése nyomán majd kevesebben fognak jönni, és az is kérdéses, hogy miután szétosztották a menekülteket, miként lehet kikényszeríteni azt, hogy az adott tagállamban maradjanak. Magyarország meggyőződése, hogy a fizikai határvédelemmel, azaz a kerítés megépítésével nem boldogan ugyan, de helyesen jár el – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Die Welt blöfföl

Hírdetés

Blöffnek nevezte a Die Welt című német lap információját Orbán Viktor arról, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A kormányfő szerint brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el.

Az Európai Bizottság csütörtökön nem volt hajlandó megerősíteni a Die Welt jelentését, emlékeztetve arra, hogy Jean-Claude Juncker, az intézmény elnöke jövő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben mondja el álláspontját a migránsválságról. A bizottság korábban megígérte, hogy a szeptember 14-ei uniós belügyminiszteri találkozóig új javaslatokat terjeszt elő.

Schengen forog kockán

Az Európát sújtó menekültválság következtében a schengeni megállapodás, az Európán belüli szabad mozgás forog kockán.

Schengent meg kell védeni – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, utalva arra, hogy annak esetleges kudarca ellentétes lenne az európai és a magyar érdekekkel, az európai értékekkel. A miniszterelnök hasonlóan fontosnak nevezte a dublini egyezmény betartását is. Mindennek kikényszerítése a magyar állam kötelessége – fogalmazott Orbán Viktor.

Konstruktív volt az eszmecsere

Juncker kifejezésre juttatta a brüsszeli bizottság hajlandóságát arra, hogy támogatást nyújtson Magyarországnak az egyre nehezebb helyzetben – tájékoztatott Natasha Bertaud, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. Mint azt Orbán Viktor sajtótájékoztatóján is világossá tette, számokat, illetve részleteket nem vitattak meg.

Juncker elnök megerősítette azon hitét, hogy a migráció kérdésére európai megoldást kell találni – mondta a szóvivő, majd hozzátette, hogy a bizottság a jövő héten további javaslatokkal áll elő. Natasha Bertaud közölte, hogy a találkozón megvitatták a magyar határkerítés ügyét. Juncker kifejtette azt a nézetét, hogy a kerítések rossz üzenetet hordoznak, és nem jelentenek hosszú távú megoldást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »