Orbán a jövő héten találkozik Faymann-nal

Orbán a jövő héten találkozik Faymann-nal

Az éjszaka többször is beszélt a kialakult helyzetről telefonon, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral Orbán Viktor, aki erről szombaton kora délután beszélt újságíróknak a Somogy megyei Kötcsén, a polgári piknik helyszínén.

Mint az M1 aktuális csatorna által közvetített nyilatkozatban elmondta, a találkozóra a hétfői osztrák-cseh-szlovák kormányfői megbeszélés után kerülhet sor, s megemlítette, „van egy nyilvánvaló véleménykülönbség közöttünk”. Ez azonban nem politikai, hanem „nagyon is valóságos és gyakorlatias” – fűzte hozzá, megjegyezve: az általa is osztott magyar felfogás szerint „a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme”.

„Egész addig, amíg nem tesszük világossá a bevándorlók számára, hogy az európai határokat mindenki megvédi, tehát nemcsak Spanyolország és nemcsak Magyarország, hanem mindenki megvédi, és képesek vagyunk ellenőrzött keretek között tartani a bevándorlást (…), addig tízmilliók fognak jönni. Addig jönnek, amíg ezt meg nem tesszük. És én úgy látom, hogy Európában haboznak a politikusok, hogy ezt kimondják” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kimeríthetetlen a bevándorlás utánpótlása

A kormányfő a legfőbb feladatként a külső határok megvédését és a belépés rendezett keretek közé terelését nevezte meg, hangot adva azon álláspontjának, hogy „Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét”, hiszen nem 150 ezer, kvótával szétosztható emberről vagy egy félmilliós tömegről van szó, hanem „milliókról, tízmilliókról”.

Hírdetés

A bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, egyre többen jönnek nem háború sújtotta régióból, a jobb élet reményében. „Ha mindenkit beengedünk, tönkretesszük Európát” – mondta, hozzáfűzve, hogy a jövő héten megerősítik a határőrizetet, de parlamenti támogatásra is szükség lesz, például a honvédség ilyen helyzetekben bevethetővé tételének megszavazásával.

Minőségi változás lesz

Orbán Viktor kijelentette, az autópálya forgalmának megbénítása nem fogadható el, ezért leterelik az ott útnak induló csoportokat.

Arra az újságírói felvetésre, hogy újabb ötezer ember lépett át a macedón-szerb határon és tart Magyarország felé, úgy nyilatkozott, a határőrizetben „igazán minőségi változás” lépésről lépésre, szeptember 15-e, a pénteken elfogadott törvénymódosítások hatályba lépése után fog bekövetkezni.

A miniszterelnök azt mondta, „nagyon nehéz lelki helyzet” a jelenlegi, hiszen „mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni”, ám nem megoldás, hogy ezek az emberek „fogják magukat és megbénítják egy ország életét”.

„Együttműködést és rendezettséget kell kikényszeríteni az ő oldalukról is, anélkül, hogy közben fizikai erőszakot alkalmazna” a rendőrség – mondta Orbán Viktor a migránsokra utalva és elismerését fejezte ki a rendőrség teljesítménye iránt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »