Órákon belül halnak meg az emberek, tömegsírba temetik őket

Haitin megkezdték a Matthew hurrikán halálos áldozatainak tömegsírokba hantolását – közölte egy kormányzati tisztségviselő vasárnap, miközben kolerás megbetegedések kezdődtek az ország hurrikán által letarolt részén, és a halálos áldozatok száma elérte az ezret.

A Matthew hurrikán, amely az elmúlt közel egy évtized legnagyobb erejű karib-tengeri vihara volt, kedden söpört keresztül a Haiti délnyugati részén, magjában óránkénti 230 kilométeres sebességet is elérő széllel és szakadó esővel. A Reuters hírügynökség összesítése szerint mintegy ezer ember halt meg az amerikai kontinens legszegényebb országában.

A központi polgári védelmi hatóságtól kapott hivatalos adat egyelőre 336 halálos áldozatról szól.

“Az ország nyugati félszigetének egyik városában, Jérémie-ben ugyanakkor a hatóságok el kellett kezdjék a bomlásnak indult holttestek tömegsírokba hantolását – mondta el Kedner Frenel, a Haiti nyugati félszigetén elterülő Grand’Anse megye állami vezetője.”

Frenel szerint csak ebben a közigazgatási egységben 522 ember vesztette életét. A félsziget déli oldalán fekvő Déli megyében eddig 386 halálos áldozatról számoltak be, míg az ország fennmaradó részéből 92 halottról érkezett jelentés.

“Frenel elmondta, hogy a térségben komoly aggodalmat kelt a kolera terjedése,”

ezért a hatóságok arra összpontosítanak, hogy vizet, élelmet és gyógyszert juttassanak a menedékhelyeken befogadott ezrek számára.

“A kolera súlyos hasmenést okoz, amely órákon belül az áldozatok kiszáradásához és halálához vezethet.”

A betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek fogyasztása révén terjed, lappangási ideje pedig rövid, ami megkönnyíti a járványok kialakulását.

Rovatok: KülföldTelepülés: USACímkék: külföld, Egyesült Államok, Florida, tömegsír, természeti katasztrófaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »