Órákig álltak a vonatok a spontán vasutassztrájk miatt

Mintegy 140 személyvonat késlekedett, illetve vesztegelt órákig az állomásokon szerdán az ország különböző régióiban, miután reggel az állami vasúttársaság (CFR) alkalmazottainak egy része spontán sztrájkba kezdett. 

cfrrr4435_b

Az érintettek azt kifogásolták, hogy a vállalat igazgatói egyrészt nem tettek eleget a szakszervezetek 25 százalékos béremelésre vonatkozó kérésének, ugyanakkor kedden lejárt a kollektív munkaszerződésük, de a vezetősséggel az ügyben folytatott tárgyalások állításuk szerint nem voltak eredményesek. Az ország nyolc vasúti régiója közül hétben kezdtek spontán sztrájkba, a déli órákban pedig négy – a Kolozsvárhoz, a Craiovához, a Iaşi-hoz és a Galachoz tartozó – központban befejeződött az akció, viszont ezt követően is több mint száz szerelvény maradt az állomásokon.

A járatok többsége legalább egyórás késést halmozott fel, de olyan szerelvény is volt, amely rekordértékű, 400 perces késést jegyzett. Az Agerpres hírügynökség arról számolt be: a vasúttársaság személyszállító részlege (CFR Călători) visszaadja az utasoknak a jegy ellenértékét, amennyiben lemondanak az utazásról. A társaság vezetősége arra kérte az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az állomáson vagy a jegyirodákban a vonatok érkezési és indulási idejéről. A sztrájk egyébként az erdélyi és a székelyföldi megyéket is érintette: Hargita megyében például három vonat, köztük a Brassó–Budapest-útvonalon közlekedő Korona is az állomáson vesztegelt, ez utóbbi Csíkszentdomokos közelében állt meg, a másik két szerelvény pedig Csíkszentkirálynál és Tusnádon várakozott.

Hírdetés

A kormányülésen Sorin Grindeanu kormányfő felkérte Răzvan Cuc közlekedésügyi minisztert, hogy tájékoztassa a spontán akcióról. A tárcavezető elmondta: a sztrájk annak ellenére robbant ki, hogy ő maga kedden is tárgyalt az illetékes vasúti szakszervezet képviselőivel, többek közt a tervezett 22,5 százalékos fizetésemelésről. A kormányfő kérdésére, hogy létezik-e megállapodás a minisztérium, a CFR és a szakszervezetek között, Cuc úgy fogalmazott: „minden intézkedést megbeszéltünk, és a költségvetésbe foglaltunk az illető területeket képviselő szakszervezeti szövetségekkel összhangban”.

A szállításügyi miniszter rámutatott: március 21-én lejárt a vasúti dolgozók kollektív munkaszerződése, és a szakszervezeti vezetők elutasították a CFR vezetőségének azt a javaslatát, hogy az új szerződés megkötéséig írjanak alá ideiglenes megállapodást. „Este még arról biztosítottak, hogy semmiféle sztrájk nem lesz, mert a vállalat eddig minden ígéretét betartotta” – magyarázta Cuc. A közlekedésügyi minisztérium később közleményt adott ki, amelyben azt írják: a CFR költségvetés-tervezete előirányozza a bérnövekedéseket, a dokumentum pedig az elbírálási szakaszban van, és kormányhatározatnak kell szentesíteni.

Eközben a vasúttársaság arról számolt be, hogy szerdán több részletben folytak tárgyalások a vezetőség és a szakszervezeti illetékesek között a 2017–2018-as időszakra vonatkozó kollektív munkaszerződésről, amelynek értelmében 22,5 százalékos béremelésre számíthatnak a vasúti alkalmazottak. A CFR ugyanakkor hangsúlyozta: az ilyen jellegű spontán sztrájk törvényellenes, súlyos anyagi károkat okoz a vállalatnak és a jegyet váltott utasoknak is.

A Hotnews.ro hírportál arról számolt be: a kollektív munkaszerződés szerdán járt le, a vezetőség pedig azt javasolta, hogy kössenek legalább 30, legfeljebb 90 napig érvényes kiegészítő dokumentumot, így az alkalmazottak nem esnek bizonyos pótlékoktól, például az étkezési utalványoktól. Amennyiben a felek továbbra sem egyeznek meg az alkalmazottak kifogásai kapcsán, elképzelhető, hogy a spontán sztrájk a napokban folytatódik, így utazás előtt érdemes tájékozódni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »