Oprea meglebegtette lemondását

Oprea meglebegtette lemondását

Meglebegtette szenátori mandátumáról való lemondását Gabriel Oprea volt belügyminiszter azt követően, hogy közfelháborodást keltett a szenátus hétfő esti döntése, amellyel elutasították az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítani kívánt bűnvádi eljárás engedélyezését.

gabriel-oprea-urmarit-penal_bGabriel Oprea

Oprea szerda este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva arról beszélt: hamarosan, még a decemberi parlamenti választások előtt lemond parlamenti mandátumáról, és nem politizál tovább. Úgy véli, annak ellenére, hogy a pártok többsége mellette szavazott, úgy kellett volna eljárnia, mint az első hasonló alkalommal, amikor a belügyi tárca belső hírszerzésének pénzügyi visszaélései miatt kívánt bűnvádi eljárást indítani ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), és arra kellett volna kérnie szenátortársait, hogy szavazzák meg a DNA kérését.

Oprea mindazonáltal sérelmezte, hogy annak ellenére is gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, hogy szolgálati autójának hátsó ülésén ült, amikor az egyébként törvénytelenül igénybe vett rendőri kíséretének egyik tagja, egy motoros rendőr halálos balesetet szenvedett.

Oprea egyébként nem várt helyről kapott erkölcsi támogatást: Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke ugyanúgy érvelt, mint a volt belügyminiszter: szerinte Oprea lesz az első utas, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak meg egy közúti baleset kapcsán. Úgy vélte, a szenátus rosszat tett Opreának azzal, hogy kiállt mellette, a szavazás olyan csapda volt, amelybe a Szociáldemokrata Párt (PSD) is beleesett, a szavazás eredményét pedig a kampányban a már ismertté vált „A korrupció öl” szlogennel fogják felhasználni.

A PSD elnöke, Liviu Dragnea nem volt hasonlóan barátságos, annak ellenére sem, hogy az Oprea által létrehozott, azóta a PMP-be beolvadt Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) évekig biztosította a parlamenti többséget a szociáldemokraták számára. Dragnea leszögezte: a PSD nem indítja parlamenti listáján Opreát a decemberi választásokon.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) csütörtökön új szavazást kért az ügyben. Liviu Dragnea közölte: egyetért a kezdeményezéssel.

Mint arról beszámoltunk, a DNA szerint Oprea jogtalanul igénybe vett kísérettel közelekedő konvoja a politikus utasítására a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtott. Oprea így közvetve hozzájárult ahhoz, hogy október 15-én este a konvojt felvezető motoros rendőr, Bogdan Gigină halálos balesetet szenvedett, miután nagy sebességgel belehajtott a gázművek által az úttesten kiásott gödörbe. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »