Oprea hagyatéka: parlagon heverő luxusautók a rendőrségnél

Oprea hagyatéka: parlagon heverő luxusautók a rendőrségnél

Harmincnyolc, hivatalos konvojok kíséretét szolgáló, Audi márkájú gépkocsi beszerzésére adott utasítást tavaly belügyminiszterként Gabriel Oprea, akiről épp az év végén derült ki, hogy törvénytelenül vett igénybe rendőri felvezetést – derítette ki a HotNews hírportál.

1audirend_b

A botrány nyomán az 1,3 millió eurónyi közpénzből vásárolt gépkocsiflotta jórészt kihasználatlanul áll. A belügyminisztérium tavaly júliusban a tárca belső hírszerzésén keresztül írt ki közbeszerzést a luxusgépkocsik megvásárlására, amelyekkel a forgalmi rendészetet kívánták ellátni. Ezt követően szeptemberben a minisztérium kormányhatározat révén jutott azokhoz a garázsokhoz, amelyekben az új, hivatalos konvojok kíséréséhez beszerzett gépkocsikat tartja. Mint kiderült, 34 Audi A4 és négy Q5 típusú járműről van szó.

Október 20-án aztán bekövetkezett az a baleset, amelynek során az Oprea gépkocsikonvoját felvezető motoros rendőr nagy sebességgel belehajtott a gázművek által az úttest közepén kiásott gödörbe, és életét vesztette. Ennek nyomán kiderült: Oprea csak 2015-ben több mint 1600-szor vett igénybe törvénytelenül rendőri kíséretet, holott erre nem lett volna jogosult, mivel jórészt magánügyben járt el. Emellett azt is a terhére róják, hogy jogtalanul kötött szerződést a legfőbb ügyészséggel arról, hogy a belügyi tárca az ügy miatt azóta lemondott Tiberiu Niţu legfőbb ügyész rendelkezésére is rendőri kíséretet bocsát. Az ügybe mindketten belebuktak.

Mivel az Oprea-botrány nyomán drasztikusan csökkent a hivatalos konvojok száma, a vadonat új, rendőrségi jelzésekkel ellátott luxusautók jórészt kihasználatlanul állnak, néhány protokollesemény kivételével nem használják őket. Az Audi Q5-ösöket néha a rendőrségi vezetők használják.
Az ügy annak kapcsán került napvilágra, hogy Vlad Alexandrescu azóta már lemondott művelődési miniszter egy márciusi kormányülésen közölte: az általa vezetett tárca 2000 férőhelyes koncerttermet építene a garázsok helyén.

Petre Tobă belügyminiszter viszont – aki a gépkocsik beszerzésekor országos rendőrfőkapitány volt – ellenezte a tervet, mondván: a tárcának nagy szüksége van a hivatalos konvojok kíséretét ellátó gépkocsik tárolását szolgáló garázsokra. Miközben pedig luxusautókat szereztek be, a rendőrség súlyos anyagi gondokkal küzd: a bukaresti rendőr-főkapitányság közölte, hogy 36, traffipaxszal ellátott járőrkocsija közül csupán tíz működőképes.

Nem ez az Opreához fűződő egyetlen luxusautó-botrány, hiszen a korrupcióellenes ügyészek szerint Oprea akkor is hivatali visszaélést követett el, amikor még miniszterként 410 ezer lejjel megnövelte a belügyi tárca belső hírszerző szolgálatának költségvetését, hogy az összegből egy Audi A8 típusú limuzint vásároljanak, amelyet 2015 augusztusa és októbere között kizárólag ő maga használt. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »