Önkormányzatok: kivéreztetés után kivégzés?

Önkormányzatok: kivéreztetés után kivégzés?

„Már maga Tarlós István főpolgármester sem tagadja, hogy az „Orbán-terv” értelmében Budapesten három-négy kerület maradna, vidéken pedig még drasztikusabb változások jönnének, technikai végrehajtó személyzetté silányítanák az önkormányzati dolgozókat, a gazdasági és más döntések nem helyben születnének meg” – mondta Karácsony Gergely zuglói polgármester.

Arról az elképzelésről, hogy a kétezer fő alatti települések önállóságát megszüntetik, régóta hallani. „Az önkormányzati rendszert az elmúlt nyolc évben fokozatosan alakítják át tanácsrendszerré – így Karácsony. – Fontos feladatokat és súlyos pénzeket vont el az állam a településektől, az a cél, hogy a pártközpontból mondhassák meg, hogyan működjenek az önkormányzatok. S hogy a fejlesztések se a helyi önkormányzatok döntésén, jó pályázatian múljanak, hanem inkább kegyet gyakoroljon a kormány, ha forrást juttat egy-egy településnek. Az is a tétje a jövő évi választásnak: lesz-e szabad önkormányzatiság? Vissza kell adni az önkormányzatok, a demokratikus önkormányzati társulások jogosítványait, nem akarjuk, hogy újra eljöjjön a tanácselnökök, elöljárók, pártkáderek, kijáróemberek világa”.

„Mindent és mindennek az ellenkezőjét is el tudom képzelni ma Magyarországon – reagált Lengyel Róbert MPK-elnök. – Ha csak elvi szinten is felmerült az önkormányzatok „kivégzése” (mert a lassú „kivéreztetése” már zajlik…), az a rendszerváltás hátba döfése, hiszen egyik fontos vívmány volt, hogy az önkormányzatok maguk dönthessenek a sorsukról, a saját pénzük felhasználásáról, a lakosság által választott képviselők útján.”

Hírdetés

A zuglói és siófoki polgármester és más településvezetők is felhozták vészjósló példaként az önkormányzatok nyakába kényszerített ASP-rendszert, amit már számos településen kötelező volt bevezetni, másutt január elsejével térnek át rá. Megírtuk: az önkormányzatok pénzügyi adminisztrációját központosító ASP-ről egy, nem a nyilvánosságnak szánt, de kiszivárgott tanulmány azt írta, hogy „szűkíti a hivatali feladatokat, s megvalósulhat a hivatalok összevonása, a központi kontroll, ellenjegyzés kialakítása. Cél az önkormányzati eladósodottság megakadályozása, a korrupció megfékezése, az átláthatatlan, nem hatékony működés visszaszorítása, vagyis a szabványosítás, a kontroll, a centralizálás. A központi ASP biztosítja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek…”

„Az ASP-rendszer hamarosan úgy omlik össze, mint a kártyavár”

– helyezte kilátásba egy észak-somogyi község független polgármestere. Náluk már bevezették a központi adminisztrációt és állítása szerint több dolgozójuk a fölmondását fontolgatja a használhatatlan, rengeteg adminisztrációval, pluszmunkával járó rendszer miatt. „Ha nem adjuk le az adatokat határidőre, jön a büntetés; nonszensz, hogy az államkincstár szabja ki a 3-600 ezer forintos tételeket azokra az önkormányzatokra, melyek amúgy is a túlélésért küzdenek, napról-napra élnek. Büntetni igen, segíteni azonban nem tud az államkincstár sem, amikor kérdezünk az ASP-rendszerről, arra nincs válasz”.

A kistelepülési polgármester szerint is minden abba az irányba megy, hogy elsorvasszák a kisebb helyi önkormányzatokat. „Kilenc éve változatlan a köztisztviselői bértábla, a kormányhivataloknál egy kezdő munkatárs fizetése a duplája, mint a polgármesteri hivatalok legrutinosabb dolgozóié, az önkormányzatoknál lassan nem marad pénzügyes, közben az önkormányzati feladatokat és pénzeket is egyre inkább elvonják, valóban kiüresednek így a helyhatóságok. És újra visszatérhet a régi világ, vagyis ha egy szeméttárolót akar egy falu építeni, akkor az elöljáró bemegy a járási pártközpontba, ahol megmondják neki, hogy mikor kaphatják meg és ki fogja csinálni…”

A fideszes Schmidt Jenő által elnökölt Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) e közben azt méri fel tagjai körében, hogy 2019 után hány polgármester tervezi visszavonulását, nem titkoltan arra is gondolva, hogy ha valóban megszüntetik a kistelepülések önálló hivatalait. A TÖOSZ-elnök szerint sokan lehetnek, akik a 60. életévüket elérve egy újabb ciklust már nem vállalnának be; azt javasolja a TÖOSZ, hogy mint korábban, újra állítsák vissza számukra a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »