Önként lemászott a kéményről a liberális, a pedig társai még láncaikat is zörgették

Önként lemászott a kéményről a Ligetért “küzdő” ultraliberális 16 óra után nem sokkal, a férfit megbilincselték, és a tetőn keresztül lehozták. Korábban a többiek még okozhattak volna galibát, mikor a Hermina útnál próbálták megakadályozni, hogy a daruskocsi odaálljon, de hamar feladták.

Magyar Menedék - Badiny

Miután a kéményes mutatvány befejeződött, érkezett egy munkagép ütvefúróval a Liget felől, az aktivistáknak sem kellett több, gyorsan beültek elé, hogy ne tudjon a múzeumhoz érni, majd később fel is másztak rá.

Közel fél óráig nem igazán történt semmi, a biztonságiak erősítették meg a kerítést, a tüntetők elcsendesedtek. Négy óra előtt nem sokkal derült ki, hogy a daruskocsival a Hermina út felől próbálják meg elérni a kéményt és a tüntetőt – számolt be helyszíni tudósítónk. Ennek érdekében elkezdték elszállítani az ott parkoló autókat, a rendőrök pedig az utat lezárták kifele.

A rácsokon lévőket korábban alig negyedóra alatt lekapkodták az egyenruhások, ekkor már „csak” a kéményen lévő férfi maradt, akit megkínált az egyik egyenruhás némi vízzel. A jelenlévők hatalmas üdvrivalgással fogadták a gesztust. Később egy egyenruhás és egy biztonsági is felmászott a tetőre, méregették lehetőségeiket.

A sors iróniája

Nagy valószínűséggel éppen azokat a fákat fogják kivágni a rendőrök és a beruházás miatt, melyek alatt éppen hűsölnek – hívta fel a figyelmet az egyik tüntető.
Fél három előtt azt jelentette helyszíni tudósítónk, hogy nem sikerült elérni a kéményen lévő férfit, így a rácsokon lógókra összpontosítanak a daruskocsival és a tűzoltóautóval. A rácsokon lévőkkel több szerencséjük volt az egyenruhásoknak, de közben a tüntetők sem voltak tétlenek, többször is megrohanták a kordont.

Illés Zoltán is jelen volt a helyszínen, a fideszes politikus az MNO-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy aljas a hatalom fellépése. „Gyalázat, hogy a hatalom erőszakkal távolít el embereket, szekuritisek és rendőrök segítségével. Jobb helyeken az ilyen kérdésekben népszavazással döntenek.” Hozzátette, hogy a riadólánc tagja, és kötelességének érzi, hogy „a fák oldalán álljon”. Ismert a környezetvédő korábban nem akármilyen módon üvöltözött a rendőrökkel a Ligetben.

A második összecsapás

Délután kettő után adtunk hírt arról, hogy újabb csata alakult ki, mikor megérkezett két tűzoltóautó is, melyek a tetőn és a rácsokon lévő tiltakozókat voltak hivatottak eltávolítani. Ezt a kört az aktivisták nyerték, mert nem sikerült elérni a tetőn lévő tiltakozót, aki közben felmászott a múzeum legmagasabb kéményére. A daru kosarában egy tűzoltó és egy készenlétis próbálta leszedni a kémény tetején tiltakozót, de éppen nem érték el. Ezután egy készenlétis próbál meg felmászni hozzá, aki erővágót is vitt magával, mert valószínűleg odaláncolta magát az aktivista. A rendőr sem járt sikerrel.

Miközben zajlottak az események, a magasban újra bezárult a kordon, csak a biztonsági emberek és az egyenruhások voltak bent néhány tüntető társaságában, akik a korlátokon lógtak. A kerítést most már a rendőrök és a „kopaszok” együtt védték, ennek ellenére is sikerült néhány tiltakozónak visszaszöknie.

Közben a demonstrálók folyamatosan skandálták: „nem hagyjuk a Ligetet!” Az erőemberek közül többeket naranccsal is „megkínáltak”, természetesen a Fideszre utalva a gyümölccsel.

Az első összecsapás

Korábban a rendőrség birtokháborítás miatt felszólította a kordont döntő tüntetőket, akik a Hermina és Erzsébet királyné útja felőli részen ülősztrájkba kezdtek a kerítés talapzatán. A hét-nyolc tüntetőt harmadszori felszólítás után, egy óra előtt nem sokkal elkezdték elszállítani. Az aktivistákat ezt követően igazoltatták, és megkérdték, hogy elismerik-e a szabálysértést, melyre a válasz nem volt.

Mindeközben a rendőrök biztosítottak, hogy a „szekusok” nyugodtan tudják visszaállítani a kerítést – jelentette helyszíni tudósítónk, aki szerint volt, hogy az egyenruhások kicsit be is segítettek a munkába.

Bevetették a láncot

Egy tiltakozó hozzáláncolta magát a sarkon található postaládához. Először feszítővágóval akarták eloldani, mire a tömeg nemtetszésének adott hangot, hátha megsebesül a lány. Kollégánkat ekkor elhajtották a rendőrök, így már csak azt láthatta, hogy négy egyenruhás kezénél és lábánál vitte a fűre, majd igazoltatás következett.

Vitték a politikusokat is

Szabó Rebekát, a Párbeszéd Magyarországért politikusát is igazoltatták, miután nem volt hajlandó elhagyni a területet. A Reflektor arról számolt be, hogy több LMP-s politikust is elvittek. Közben a tetőn lévő tiltakozó megafonba énekelt, és biztatta a demonstrálókat.

A kezdet

Délelőtt 11 óra után nem sokkal kezdődött a történet, mikor ledöntötték a ligetvédők a Közlekedési Múzeumnál felállított kordonok egy részét, és bejutottak a munkaterületre – jelentette az MNO tudósítója. Mivel a területen civilek tartózkodnak, a munkavégzés leállt.

Kitűzték a zászlót

A fekete ruhás biztonságiak félrevonultak. A zöldek a múzeum Liget felőli bejáratának lépcsőjén ültek le. Ezt követően az egyik aktivista felmászott a múzeum tetejére, és kifeszítette a csoport zászlaját, többen pedig az ablakok rácsaira csimpaszkodnak.

Az Ajtósi Dürer sor felőli részen is kisebb incidens volt, itt az aktivisták nekimentek a kordonnak, amire a

Veszélyes

Először csak egy rendőr jelent meg, őt továbbiak követték, összesen hat-hét egyenruhás volt ekkor a múzeum környékén, de érdemben nem avatkoztak közbe.

Tudósítónk szerint a Liget felőli bejáratnál arra kérték a tüntetőket, hogy egy rövid időre hagyják el a területet, mert két munkás éppen egy táblát szedett le, mikor meg kellett szakítani a munkát, így a tábla veszélyesen lógott.

Szeptemberig bejelentett demonstrációt tartanak – így indokolta a tiltakozók jelenlétét munkatársunk kérdésére Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője.

„Itt épül a terror háza, élje meg vidáman lakótere szétzúzását!” – egy ilyen molinót is kifüggesztettek a múzeumra.

Az aktivisták láncokat is előszedtek, elmondásuk szerint mindenre elszántak. Közben tíz készenléti rendőr a helyszínre érkezett a fent említettek mellé.

Egy erőteljesen sportos testalkatú ember felháborodottan szólította fel a ligetvédőket, hogy menjenek a munkaterületről, majd választ is nyomdafestéket nem tűrő módon kapott. A 444.hu munkatársát is kirakták közben a kiszorítósdiban.

Közben tovább gyűltek a készenlétisek, helyszíni munkatársunk elmondása szerint már legalább hatvanan lehettek, a „lezárt területre” ugyanakkor nem mentek be. Közben ment a jogászkodás is keményen, a biztonságiak szerint nem lehetnének a helyszínen a tüntetők, utóbbiak pedig a lezárás jogosságát vitatták úgy, hogy a korábban ledöntött kordonok tartóbetonjain ülősztrájkba kezdtek, hogy ne lehessen újra felállítani őket.

Balhé

Mint megírtuk, körbekordonozták a Közlekedési Múzeumot vasárnap éjjel, a kordont védő biztonsági emberek farkasszemet néztek a Városligetben tervezett beruházás ellen tiltakozókkal. Lökdösődés is volt a ligetvédők és a biztonsági emberek között

mno


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »