Önként folyt a vér

Önként folyt a vér

A Dél-dunántúli régió három megyéjében, Baranyában, Tolnában és Somogyban összesen hét helyszínen tartottak ma önkéntes véradást. A szabadságok miatt nyáron kevesebb a donor, az Országos Vérellátó Központnak viszont ebben az időszakban is biztosítani kell vérkészítményekből a kötelezően rendelkezésre álló szintet.

Sajnovicsné Papp Szilvia évek óta rendszeres véradó, idén már negyedszer ad vért. A dél-dunántúli kampányról nem hallott, de örül annak, hogy ilyen módon is próbálják enyhíteni a nyáron szokásos vérhiányt.

„Tudom, hogy nagy szükség van erre, főleg nyáron, mikor elég sok baleset történik. Én mondjuk erről a napról nem tudtam, mivel én rendszeres véradó vagyok. Tehát amikor lejár a megszokott időpont, akkor telefonálnak, és én azonnal jövök. Úgyhogy örülök azért, hogy így három megye most összefogott” – fogalmazott a hölgy.

A nyári szabadságolások idején minden évben hiány van donorokból. Az Országos Vérellátó Központ főigazgatója azt mondja, nekik egy bizonyos mennyiségi szintet minden nap biztosítaniuk kell. Azért szerveznek ilyen kampányokat, mert ezt az év közepén csak nehezen tudják tartani.

„Hogyha ezt a szintet közelíti a rendelkezésre álló vérkészlet, akkor bizony a tervezett műtétek hátrább sorolásra kerülnek, hiszen bármikor történhet egy baleset, egy tömeges szörnyűség, amikor bizony egyszerre gyorsan nagy mennyiségű vérre van szükség. Tehát ennek a biztonságnak az országon belül meg kell lennie.
Dél-Dunántúl három megyéjében csaknem 10 ezer önkéntes véradót tartanak nyilván” – szögezte le Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Központ főigazgatója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »