Öngyilkos merénylet Irakban – félszáznál is többen meghaltak

Öngyilkos merénylet Irakban – félszáznál is többen meghaltak

BAGDAD. Legalább 60 ember meghalt és több mint 80 megsebesült egy kettõs merényletben a dél-iraki Dzikár kormányzóságban – jelentette csütörtökön az al-Arabíja pánarab televízió. A merényleteket szinte azonnal az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A korábbi híradások két öngyilkos merényletrõl számoltak be, ám késõbb kiderült, hogy a támadók elõbb egy étteremben lövöldöztek, majd egy autóba rejtett pokolgépet hoztak mûködésbe egy katonai ellenõrzõpontnál.

A korábbi beszámolókkal ellentétben a támadásokat nem a kormányzóság székhelyének számító Násziríja városában, hanem Dzikár, és a tõle nyugatra található el-Muszanna kormányzóság határának közelében hajtották végre.

Az asz-Szumaríja pánarab televízió beszámolója szerint a katonai egyenruhát viselõ fegyveres támadók két személyautón érkeztek a két kormányzóság határánál található étteremhez, ahová behatolva tüzet nyitottak az ott tartózkodó vendégekre. Egyes helyi hírforrások szerint az áldozatok között van 15 iráni állampolgár.

A támadók ezután egy közeli katonai ellenõrzõponthoz hajtottak, ahol mûködésbe hozták az egyik jármûbe rejtett pokolgépet, ezt követõen pedig szintén tüzet nyitottak a biztonsági erõknek a helyszínen szolgálatot teljesítõ tagjaira. A fegyveresek ezután kereket oldottak.

A merényleteket szinte azonnal az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség jelentése szerint az említett támadásokban "több tucat síitával" végeztek a támadók. Az Iszlám Állam szunnita szélsõségesei, akik egyre kisebb területeket tartanak ellenõrzésük alatt Szíriában és Irakban is, eretneknek tartják a síitákat.

A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a két merénylethez hasonló támadást követtek el a Dzikár és a vele délkeleten határos Bászra kormányzóság között található egyik étteremnél is. További részleteket azonban a hírügynökségnek egyelõre nem sikerült megtudnia.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »