Öngyilkos lett a román vállakozó

Öngyilkossági szándékkal tudatosan ütközött gépkocsijával az út menti fáknak május végén a hamisított kórházi fertőtlenítőszerek botrányában érintett Dan Condrea román vállalkozó – állapította meg a román legfőbb ügyészség.

Cornelia Sandru, a vádhatóság szóvivője szerdán bejelentette: lezárták a baleset ügyében indított vizsgálatot, ugyanis nem találtak bűncselekmény elkövetésére utaló jeleket. A nyomok arra utalnak, hogy Condrea szándékosan vezette neki személygépkocsiját Bukarest közelében az út mentén levő fáknak. A vállalkozó nagy sebességgel hajtott neki egy fának, fékezésre utaló nyomokat ugyanis nem találtak a baleset helyszínén. Az ütközés olyan erős volt, hogy ennek nyomán az autó több fának is nekicsapódott, a jármű teljesen szétroncsolódott.

Higitották a kórházaknak eladott fertőtlenítőt

Halálának körülményeit azért vizsgálták ki, mert a baleset pillanatában Condrea ellen bűnügyi vizsgálat zajlott, miután kiderült, hogy vállalata, a Hexi Pharma hamisított fertőtlenítőszereket forgalmazott romániai kórházaknak. A román média szerint a Hexi Pharma tulajdonosát őrizetbe vették volna a baleset utáni napon. Ismert, az ütközés után a körülmények miatt az öngyilkosság gondolatát hamar bedobta a sajtó.

Az üzletember halála ellenére folytatódik az ügyészségi vizsgálat a hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. Augustin Lazar legfőbb ügyész a múlt héten közölte, hogy 280 kórház érintett, az ügyészek által készített becslés szerint 70 millió lej (4,9 milliárd forint) kárt állapítottak meg.

A botrány miatt lemondott a tárcavezető

A többszörösen hígított fertőtlenítőszerek miatt lemondott a román egészségügyi miniszter. Az ügy azért is okozott nagy botrányt, mert Romániában magas a kórházi – nozokomiális – fertőzések rátája. Az elmúlt hetekben az egészségügyi minisztérium több kórházban vizsgálatot rendelt el, és megállapította, hogy több helyen nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »