Ön hisz a kínai orvoslásban? Rákkeltő hatású az egyik népszerű gyógynövény

Ön hisz a kínai orvoslásban? Rákkeltő hatású az egyik népszerű gyógynövény

Tajvanon a májrákos esetek jelentős részéért felelőssé tehetők a farkasalmafélék – írja a Magyar Nemzet. Ez az egyik népszerű gyógynövény a kínai orvoslásban. Az összegyűjtött tudományos eredmények alapján még azt sem javasolják, hogy valaki hozzáérjen a farkasalmához, mert rengeteg alfaja rákkeltő hatású. Összesen ötszáz féle van, ebből százat alkalmaz a kínai gyógyászat. Virágából, szárából és gyökeréből is kivonatot készítenek, amit külsőleg és belsőleg is alkalmaznak a betegek.

Már a kilencvenes években is volt probléma a növény hatóanyagával. Gyógyszerkísérleteket folytattak, amikor az egyik alanynál veseelégtelenség alakult ki, ebből lett a balkáni nephropathia, a Boszniában, Szerbiában, Horvátországban és Bulgáriában előforduló vesebetegség.

Négy évvel ezelőtt felfedezték, hogy a növény egyik vegyülete génmutációkat is okoz, a DNS egyik építőkövét, az adenint támadva. A rák mindig génmutációk következtében alakul ki. A szingapúri Duke-NUS Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a májdaganatsejtekben hasonló génmutációk történnek, mint amilyeneket a farkasalma okoz.

Ezt a hipotézist két tajvani kórház betegein is vizsgálták, 98 májtumorból kaptak mintákat.

Hírdetés

„megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tumorok 78 százalékában jelen volt az aristolochia-sav”

 – mondta a vezető kutató New Scientistnek. Ez a sav a növény egyik vegyülete.

Később a kínai, japán és dél-koreai májrákos eseteknél hasonló mutációkat fedeztek fel, de Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában is találkoztak hasonlóval.

Hozzátették, más is okozhatja ezt a betegséget, így nem teljesen egyértelmű, hogy ez a növény felelős valamennyi esetért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »