Ömlött belőle a vér, „bármikor lehet terrortámadás”

Ömlött belőle a vér, „bármikor lehet terrortámadás”

Elfogták a New York-i robbantót, az afgán származású férfi merényletében 29-en sebesültek meg a hétvégén. New Jersey-ben is robbantott, de ott nem voltak sebesültjei a támadásnak. Barack Obama elnök azt üzente az amerikaiaknak, hogy ne féljenek, mert azzal csak a terroristáknak segítenek.

„Jelenlegi információink alapján minden okunk megvan feltételezni, hogy ez terrorcselekmény volt” – jelentette ki Bill De Blasio, a város polgármestere.

New York állam kormányzója szerint bármelyik pillanatban újabb merénylet történhet. „Nincs okunk feltételezni, hogy vannak további robbanószerkezetek ebben az ügyben, de legyünk őszinték! New York kormányzója vagyok, és úgy gondolom, minden nap készenlétben kell állnunk. Tudjuk, hogy New York a terrorizmus célpontja, tudjuk, hogy világszerte egyre gyakoribbak a terrortámadások. Nagyvárosokban, kisvárosokban, mindenhol. Legyünk éberek, legyünk folyamatosan résen. És induljunk ki abból, hogy bárhol, bármikor lehet terrortámadás” – figyelmeztetett Andrew Cuomo.

Az éppen New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén tartózkodó Barack Obama viszont azt üzente az amerikaiaknak, hogy ne féljenek, mert azzal a terroristákat segítik. „Az ehhez hasonló pillanatokban fontos emlékeznünk arra, hogy mit próbálnak elérni a terroristák és az erőszakos szélsőségesek: ártatlan embereket akarnak bántani, és félelmet kelteni mindannyiunkban, és megzavarni a megszokott életünket, aláásni az értékeinket. Mindannyiunknak van egy állampolgári kötelessége, mégpedig az, hogy biztosítjuk: nem adjuk meg magunkat a félelemnek – és erre nincs jobb példa, mint amit New York és New Jersey lakosai mutattak” – hangsúlyozta Amerika első embere.

A hatóságok először azt mondták, terrorszervezet követhette el a robbantásokat, de ezt eddig nem sikerült megerősíteni. Csak annyi biztos, hogy a merénylő Afganisztánban született, de már régóta amerikai állampolgár, valamint kiderült: az egyetemen büntetőjogot tanult, de nem diplomázott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »