Ömlik az ellenőrizetlen étrendkiegészítő az országba

Ömlik az ellenőrizetlen étrendkiegészítő az országba

Tömegével és ellenőrizhetetlenül ömlik Magyarországra az import étrendkiegészítő. Sok esetben sem a termékek gyártója, sem a forgalmazója nem ismert. Ezen változtatna öt szakmai szervezet: összefogtak, így a gyógyszertárakban ezentúl már csak biztonságos termékeket forgalmaznak. Tavaly csak a patikákban több mint 21 milliárd forint értékű étrend-kiegészítő fogyott.

Százszázalékos tisztaságú étrendkiegészítőt értékesít sportolóknak a Panhallen Magyarország Kft. A palettájukon több tucat termék van. A cég ügyvezetője szerint több hónapos kutatómunka volt, mire megtalálták, hogy kikkel gyártatják le a termékeiket.

„Mi a teljes kínai kontinenst kihagytuk. Nem azért, mert Kínában nem lehet megfelelő gyártót találni, hanem nagyobb a rizikója. Maradtunk Európánál. Az európai tendernél pedig azzal kezdtük, hogy a több száz gyártó cégnek bekértük a minősítési tanúsítványait. Amikor ezzel az előminősítéssel végeztünk, akkor néhány tucat olyan cég maradt, akik, megfelelő múlttal rendelkeztek, megfelelő háttérrel, és megfelelő minősítésekkel és ekkor kezdtünk mi el egyáltalán árajánlatokat kérni a gyártásra” – magyarázta Téti István ügyvezető.

De nem minden forgalmazó ilyen alapos. Az egyik fővárosi gyógyszertárban több ezer étrendkiegészítő kapható. A patika vezetője azt mondja, az elmúlt években ellenőrizhetetlen mennyiségben jelentek meg a piacon a különféle étrendkiegészítők. „Nagyon szabaddá váltak ezeknek a behozatalai. Valaki külföldön látott egy ilyent, úgy gondolta, hogy milyen jó üzlet lesz Magyarországon. Bejelentési kötelezettsége volt, de senki nem kérdezte meg, hogy eszik-isszák, mi van benne, milyen a minősége, ki gyártotta, hol gyártották? Tehát nem várunk el mi olyan szigort, mint egy gyógyszer gyártása során, de azért még valaki tudja azt, hogy ezt egy penészes pincében csinálták, vagy egy viszonylag tiszta laborban” – jegyezte meg Gál Emese, a Róna Patika vezetője.

Ezen változtatnának a szakmai szervezetek. A gyógyszerkereskedők, gyártók és a gyógyszerészeti kamara, az étrendkiegészítő gyártókkal és a hamisítás elleni nemzeti testülettel abban állapodott meg, hogy ezentúl csak ellenőrzött étrendkiegészítőket forgalmaznak a gyógyszertárakban. „Azért indultunk először a gyógyszertűárakkal, mert az a beteg, aki eljön a gyógyszertűárból, és kezében van egy doboz, egy laikus fogyasztó nem tudja, hogy mit tart a kezében: gyógyszert tart a kezében, vagy étrend-kiegészítőt. Egy dolgot viszont tud, aki eljön a gyógyszertárból, hogy csak minőségi és csak biztonságos készítménnyel szeretne távozni” – ismertette Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője.

Az elmúlt tíz napban a a gyógyszertárak több mint egyharmada vállalta, hogy csak ellenőrzött terméket forgalmaz. A csatlakozott gyógyszertárakat a gyógyszerészi kamara által kibocsájtott logóról lehet majd megismerni. „A gyógyszer-nagykereskedők szövetségének valamennyi tagvállalata első szóra bekapcsolódott ebbe a történetbe. Tehát lényegébe azok a nagybeszállítók, amelyek a gyógyszertárakat gyógyszerrel, egyéb termékkel ellátják, azok a gyógyszertárak számára ezt a garanciát tudják biztosítani” – nyilatkozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke.

A patikákon kívül értékesített étrendkiegészítők forgalmát évente csaknem 16 milliárd forintra becsülik. „Ami igazából nehezen becsülhető, ez az úgynevezett direkt marketing, MLM (multi-level marketing – szerk. megj.) rendszereknek a forgalma, illetve az interneten keresztül forgalmazott termékeknek a forgalma. Óvatos becsléssel azt mondom, hogy ez a második része a forgalomnak, az legalább akkora, mint a ténylegesen mérhető üzleti forgalom, tehát összességében 30-32 milliárd lehet ez az egész, de vannak, akik úgy becslik, hogy ez az idézőjelbe tett szürke- vagy feketekereskedelmi rész, ez akár kétszerese is lehet a tényleges, legális forgalomnak” – mondta Bérci Zoltán, a Magyarországi Étrendkiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke.

Tavaly a gyógyszertárak 11,4 millió doboz étrend-kiegészítőt adtak el, 21 milliárd forintot meghaladó értékben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »