Ömlik a vér Kongóban

Legalább 44 ember vesztette életét a Kongói Demokratikus Köztársaságban a biztonsági erők és az elnökválasztást halogató Joseph Kabila államfő ellen tüntetők közötti összecsapásokban az elmúlt két napban – közölte a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyik kutatója.

Ida Sawyer, a HRW Afrika-szakértője szemtanúk beszámolóira hivatkozva kedden elmondta, hogy a biztonsági erők legalább 37 civilt öltek meg, amikor a demonstrálók közé lőttek, és ellenzéki pártszékházakat gyújtottak fel, míg a tiltakozók meglincseltek hat rendőrtisztet és egy Kabila-támogatót. A tüntetők fosztogattak és több rendőrőrsöt is megtámadtak – tette hozzá.

Pierrot Mwanamputu rendőrségi szóvivő elmondta, hogy legalább 113 embert vettek őrizetbe a hétfői zavargások miatt a tízmilliós fővárosban, Kinshasában.

A kongói fővárosban több ezren vonultak utcára az elmúlt napokban Kabila elnök távozását követelve. Az államfő szeretne mandátumának decemberi lejárta után is hatalmon maradni, ezért halogatja az eredetileg novemberre tervezett elnökválasztást. Egy bírósági döntés szerint Kabila addig viselheti tisztségét, amíg nincs új választott vezető. Az elnök 2001-ben került hatalomra azután, hogy apja politikai gyilkosság áldozatává vált. Az alkotmány tiltja, hogy Kabila egy újabb cikluson át vezesse az ásványkincsekben gazdag, ám a kizsákmányolás és a folyamatos polgárháborúk miatt elszegényedett afrikai országot.

Lambert Mende kongói kormányszóvivő elítélte a pártszékházak felgyújtását, illetve a kormánypárt két épülete és egy iskola elleni támadásokat, és nyugalomra intette a kongóiakat.

Rajta kívül számos helyi vallási és állami szervezet szólalt fel az erőszakcselekmények ellen. Az ENSZ, Belgium, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió is azonnali elnökválasztásokat sürgetett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »