„Ömlik a sz*r a vízbe” – természetkárosítást lát a párt

„Ömlik a sz*r a vízbe” – természetkárosítást lát a párt

Természetkárosítás miatt a hatóságokhoz fordul az egyik baloldali kis párt, mert tisztítatlanul engedik a Tiszába a szennyvizet a vásárosnaményi szennyvíztisztítóból. Szentendrénél pedig a Dunába ömlik a szennyvíz, nem messze az új szabad strandtól. A Jobbik azt mondja: már rég le kellett volna választani az esőcsatornáról a szennyvízelvezetőket. A város fideszes polgármestere a vízügyi hatóságtól várja a probléma megoldását, azt mondja, folyamatosan figyelik a vízminőséget, és egyelőre nincs ok a strand bezárására.

Vastag csövön keresztül zubog a szennyvíz Szentendrénél a Dunába. Mindez a város büszkeségének számító Duna-korzótól néhány méterre történik, hetente többször, akár órákon keresztül. Alig néhány méterrel lejjebb szoktak vízre szállni a sportolni vágyók, és a gyermekes családok is szívesen töltik itt a szabadidőt.

Fél kilométerrel lejjebb viszont már többen is fürdőznek a folyóban. A strandon csak a vízmélységre figyelmeztet a tábla. A strandolók megnyugtatására hirdetményt is kifüggesztettek, e szerint a vízminőséggel nincs probléma. A helyiek szerint azonban van gond, a szennyvízelvezetőket ugyanis már évek óta le kellett volna választani az esőcsatornáról.

„Nem lett volna szabad eddig hagyni, hanem már bizonyos részeket le kellett volna választani, illetve nem ráterhelni erre. Nyilván könnyen mondom ezt, a szakembereknek más a véleményük, de foglalkozni kellett volna, napirenden kellett volna tartani folyamatosan, és nem megvárni a huszonnegyedik órát, mire olyan helyzet áll elő, amellyel már nehéz mit kezdeni” – mondta Holló István, a Jobbik szentendrei képviselője.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester a vízügyi hatóságtól várja a probléma megoldását, azt mondja, folyamatosan figyelik a vízminőséget, és egyelőre nincs ok a strand bezárására.

– Bosszúsak vagyunk, és kiemelten figyeljük egyebek között a strand miatt is, de attól függetlenül is ennek a kiömlőnyílásnak a működését. Ez természetes, és mindent megteszünk azért, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. minél hamarabb üzembiztosan tudja üzemeltetni ezt a létesítményt.
– Mikorra várja a végleges megoldást?
– A végleges megoldás, a kiömlőnyílás bevezetése a fősodorba ez egy éven belül megvalósulhat.

„2016-ban Magyarországon gyakorlatilag tisztítatlan szennyvizet engednek szennyvíztisztító-telepekről a Tiszába, vagyis ömlik a sz*r a Tiszába” – fogalmazott Baranyi Krisztina. Az Együtt politikusa szerint az ország második legnagyobb folyóján még aggasztóbb a helyzet. Vizsgálataik szerint a Tisza Menti Regionális Vízművek Zrt. tisztítás nélkül engedi a szennyvizet a folyóba.

„Negyven-ötvenszeres határérték-túllépéseket tapasztaltunk. Megnéztem a nyers szennyvízmérés eredményeit, ezek a mérési eredmények sokkal durvábbak voltak, mint a más szennyvíztelepekre beérkező nyers, tisztítatlan szennyvíz eredményei. Úgy gondolom hogy ez szándékos, tudatos természetkárosítás, annak az eredménye, hogy a rezsicsökkentéssel megindokolt államosítás miatt ezek a cégek nem tudnak hatékonyan működni” – jelentette ki Baranyi Krisztina.

A szennyvíztelepet már többször is megbüntette a katasztrófavédelem. Az Együtt természetkárosítás miatt a hatóságokhoz fordul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »