Ombudsmanhoz fordulnak a tanárok

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és az ombudsmanhoz fordul jogsegélyért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), miután közel 1400 pedagógus maradt ki az automatikus átminősítésből – tudta meg a Magyar Nemzet a szervezet elnökétől, Galló Istvánnétól. A Népszabadság szerdán írta meg, hogy bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt ígérte, a hét évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt álló tanárok kérelmezés nélkül átkerülhetnek a pedagógus-életpálya II. fokozatába, kiderült, ez nem mindenkire vonatkozik. A júliusban megjelent kormányrendelet szerint ugyanis az előrelépésből kimaradnak azok a pedagógusok, akik korábban jelentkeztek a minősítési eljárásra, de nem sikerült teljesíteniük.

Galló Istvánné szerint „rendkívül méltánytalan és igazságtalan” lenne, ha azok a tanárok, akik tenni akartak az átminősítésért, végül nem részesülnének a kedvezményben. Ezért a PSZ-elnök azt is kilátásba helyezte: amint a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és a kormány között folytatódnak a tárgyalások, ezt a kérdést is napirendre fogják tűzni. Megjegyezte, ez az eset újabb adalék annak alátámasztására, hogy „a pedagógusok minősítési rendszere megbukott”. Emlékeztetett: a 2013-as bevezetés óta már háromszor írták át az erre vonatkozó jogszabályokat, így igen nehéz követni a változásokat. „Be kell látni az Emminek, hogy nem szabad borzolnia a kedélyeket” – tette hozzá.

A Népszabadság adatai szerint összesen 7930 tanár kerül át jövő januártól automatikusan a pedagógus II. kategóriába, aminek köszönhetően havonta 26 ezer forinttal többet vihetnek haza. Közülük 5630-an ideiglenesen már eddig is odatartoztak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »