Ombudsman: Veszélyben a falvak, egyre több fiatal távozik az országból

Ombudsman: Veszélyben a falvak, egyre több fiatal távozik az országból

A tartományi ombudsman munkája során Vajdaság településeit járva a legtöbb helyen azzal szembesült, hogy a falusi környezetben aggasztóan fogy a lakosság, a munkaképes fiatalok elhagyják a falvakat, de el az országot is, közölte a tartományi ombudsman július 11-e, a népesedési világnap alkalmából kiadott, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A legaggasztóbb az, véli, hogy a reproduktív időszakban lévő fiatalok tömegesen távoznak. A közlemény kitér arra is, hogy a polgárok a tartomány szerte megtartott ombudsmani fogadóórák során leginkább az aggasztó anyagi helyzetre, a munkanélküliségre panaszkodtak, s mint megállapítható, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a kisebb vajdasági települések lakói a városban, vagy az utóbbi időben még gyakrabban: a külföldön élés mellett döntenek és viszik magukkal családjukat is.

A jogvédő szerint a helyi szociális védelmi stratégiák elfogadása enyhíthetné a negatív demográfiai mutatókat, továbbá szükség lenne megfelelő intézkedések meghozatalára a foglalkoztatás, de az oktatás terén is, s figyelmeztetett arra is, hogy a helyzet az utóbbi két évben tovább komplikálódott, lévén, hogy a költségvetésben előirányzott pénzeszközök minden szinten csökkentek.

Az ombudsman intézménye a népesedési világnap alkalmából kiadott közleményében emlékeztet arra is, hogy különösen veszélyeztetett helyzetben vannak manapság a 15-19 éves korú lányok, akik már férjezettek, vagy életközösségben élnek, s akik száma az UNICEF és a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben a lakosság 4 százalékát tette ki.

A népesedési világnapot 1989 óta tartják az ENSZ fejlesztési programjának (UNDP) kezdeményezésére.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »