Olvadó gleccserben találták meg két 16 éve eltűnt hegymászó holttestét a Himaláján

Olvadó gleccserben találták meg két 16 éve eltűnt hegymászó, Alex Lowe és David Bridges holttestét a Himaláján – közölte Lowe özvegye.

A részben kiolvadt maradványokat két hegymászó találta meg, akik a 8013 méter magas tibeti Sisapangmáról ereszkedtek le.

A két tetem azonosításában a világhírű amerikai hegymászó, Conrad Anker segítségét kérték, neki írták le, hogy a holttesteken milyen öltözéket és hátizsákokat találtak. Conrad Anker a felszerelés alapján arra következtetett, hogy két 1999-ben eltűnt társa, Alex Lowe és David Bridges maradványai kerültek elő.

Conrad Anker 1999 októberében együtt mászott Alex Lowe-val és David Brigdes operatőrrel, de sikerült túlélnie a lavinát, amely az expedíció két tagjának halálát okozta. "Hálásak vagyunk, hogy megtalálták Alexet és Davidet" – mondta Jenni Lowe-Anker, Alex Lowe özvegye, aki 2001-ben feleségül ment Conrad Ankerhez, Montanában élnek és együtt működtetik az Alex Lowe Jótékonysági Alapítványt.

Tizenhat éve Lowe, Anker, Bridges és társai a világ 14. legmagasabb csúcsára, a Sisapangmára másztak fel, majd onnan síelve ereszkedtek le. Nagyjából 5700 méter magasságban voltak, amikor észrevették, hogy mintegy 1800 méterrel felettük hatalmas hótömb indult el lefelé.

Amikor negyvenéves korában elsodorta a lavina, Lowe a világ egyik legnevesebb hegymászója volt, erejét és állóképességét legendásnak tartották. Kétszer is feljutott a világ tetejére, a Mount Everestre. Az expedíció operatőre, az akkor 29 éves Bridges szintén gyakorlott hegymászó volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »