Olimpia: végleg bezárt a Bolt

Olimpia: végleg bezárt a Bolt

A jamaicai Usain Bolt a két sprintszám után a 4×100 méteres váltó tagjaként is aranyérmet nyert a riói olimpián – triplázva mindhárom számban, ami még senkinek sem sikerült –, ezzel pályafutása kilencedik olimpiai bajnoki címét gyűjtötte be. A 29 éves atléta, aki most futott utoljára ötkarikás játékokon, ezzel feljött az örökranglista hatodik helyére.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAMÉRT KATTINTSON!

Csodálatosan búcsúzott el az olimpiák közönségétől Usain Bolt. A jamaicai futózseni megcsinálta azt, ami még soha senkinek sem sikerült: zsinórban három ötkarikás játékokon – Peking (2008), London (2012) és most Rio (2016) – nyerte meg a férfi 100, 200 és a 4×100 méteres síkfutást. A sztár 2008 óta uralja a 100 és 200 métert, a két szám világcsúcstartója, előbbiben háromszoros, utóbbiban négyszeres világbajnok, és a váltóval is nyert négy vb-t.

Mielőtt visszatekintünk páratlan olimpiai teljesítményére, elevenítsük fel, miként tette fel a koronát ma hajnalban eddigi pályafutására. A jamaicai staféta nem produkált jó váltásokat, ám Bolt, a befejező ember parádésan futott, és a négyes könnyedén nyert. Az ünneplést követően a 29 éves világklasszis megerősítette: jövőre visszavonul, így ez volt az utolsó futása ötkarikás játékokon.

Ma hajnalban a jamaicai váltó tagjaként Usain Bolt kilencedik olimpiai aranyát nyerte Fotó: AFP/Adrian Dennis

– Most már tényleg kimondható, halhatatlan lettem az atlétika számára. Én vagyok a legnagyobb, megcsináltam azt, amiről álmodtam, amire előttem senki sem volt képes. Most elmegyünk szórakozni egy nagyot. Köszönöm a szurkolók szeretetét és támogatását, csodálatos ilyen közönség előtt versenyezni. Fantasztikus volt a verseny, libabőrös leszek, ha felidézem újra és újra. Mindent elértem már pályafutásom során, már csak a jövő évi londoni világbajnokság van hátra a pályafutásomból, ahol a száz méteren és a váltóban állok majd rajthoz. Teszem ezt annak ellenére, hogy az edzőm szerint a kétszázat is simán bevállalhatnám. Még egyszer mindenkinek köszönöm a támogatást – olvasható Usain Bolt nyilatkozata a riói olimpia hivatalos honlapján.

A 29 éves jamaicai atléta már junior korában kitűnt a többiek közül, hiszen a 2002-es korosztályos világbajnokságon minden idők legfiatalabbjaként lett aranyérmes a sprintszámokban, és 2004-ben – még szintén juniorként – már 20 másodperc alatt futotta a 200 métert, amire addig még senki sem volt képes utánpótlás szinten. A felnőttek közé üstökösként robbant be, és komoly világversenyen a 2007-es oszakai világbajnokságon szenvedett utoljára úgy vereséget, hogy teljesítette a távot: 200-on az amerikai Tyson Gay lett az aranyérmes, de a fiatal Bolt az ezüstérmével már jelezte, új csillag van születőben. A pekingi olimpiára már a 100 méter világcsúcstartójaként érkezett meg – 9,72 alatt futott 2008. május 31-én, élete ötödik százméteres versenyén –, ám azt senki sem sejtette, hogy a sprintszámokat ettől kezdve kizárólag ő uralja majd.

A 2008-as pekingi olimpián ráadásul mindhárom távon világcsúccsal lett aranyérmes: 100-on 9,69-et repült, 200-on 19,30-al döntötte meg Michael Johnson 1996 óta fennálló rekordját, míg a 4×100-as váltóban 37,10-es űridővel nyertek a jamaicaiak.

Pekingben 12 éves világcsúcsot döntött meg kétszázon Usain Bolt Fotó: AFP/Adrian Dennis

Egy évvel később a berlini világbajnokságon újfent mindkét számot megnyerte, ráadásul mindkettőben megint elképesztő világrekordot futott: százon 9,58, míg 200-on 19,19 lett az új csúcs. Jellemző a két vb-döntőre, hogy a dobogó harmadik fokára volt csak elég a rövidebb távon a szintén jamaicai Asafa Powelnek a 9,84-es idő, akárcsak 200-on az amerikai Wallace Spearmonnak a 19,85. Halkan jegyezzük meg, ezek az idők a legtöbb versenyen abszolút győztes idők lettek volna…

Jött a nagy csalódás, a 2011-es tegui világbajnokság, ahol „csak” a 200-at és a 4×100-as váltót tudta megnyerni Usain Bolt, ugyanis százon korai rajtja miatt kizárták. A 2012-es olimpián aztán újra mindhárom távon aranyérmet nyert, igaz, ezúttal már „csak egy nagyon jó idővel”: százon 9,63, kétszázon 19,32. Mindenesetre ha világcsúcsot nem is futott, de ő lett az egyetlen atléta, aki képes volt megvédeni olimpiai bajnoki címét 100 és 200 méteren is.

Következett számára a 2013-as moszkvai, és a 2015-ös pekingi világbajnokság, ahol újra triplázott, így úgy várhatta a riói olimpiát, mint a sprintszámok legnagyobb esélyese, aki újfent átírhatja a sportága történelmét immár másodszor. És lőn, mert Bolt mindhárom számban győzött, igaz, ahogy néhány vicces szakkommentátor megjegyezte, a világ még az egyre lassúbb Boltot sem tudta megverni. Hogy mit értettek ezalatt: a jamaicai ezúttal 9,81-es idővel nyert százon, 19,78-cal kétszázon, és 37,30-cal a váltóban.

A jövő évi londoni vb-n még láthatjuk Usain Bolt jellegzetes győzelmi pózát Fotó: AFP/ Adrian Dennis

Szinte nem telt el nap, hogy ne gyanúsították volna meg doppingolással, ám hiába ellenőrizték időnként kétnaponta, soha nem lett pozitív mintája. Ezzel szemben komoly ellenfelei közül szinte alig akad olyan, akit ne tiltottak volna már el legalább egyszer doppingvétség miatt. Most, Rióban is az ellenőrök egyik „kedvence” volt, ám ez őt egyáltalán nem zavarta.

– Nincs probléma, a sport tisztaságához tartozik hozzá, hogy ellenőrzik az embert. Mindig tisztán versenyeztem, doppingszerek nélkül értem el azt, amit elértem. A rengeteg negatív minta után azt hiszen, nem kell foglalkoznom a vádaskodásokkal – jelentette ki a BBC-nek Usain Bolt.

És hogy mik a tervei a jövőjére nézve? Nos, a 2017-es londoni világbajnokságon 100-on és a váltóban még rajthoz áll, utána befejezi atléta pályafutását. Kacérkodik azzal, hogy leszerződne kedvenc csapatába, a Manchester Unitedbe futballistának – védő legyen, aki utoléri őt –, ám eddig nem kapott ajánlatot José Mourinho csapatától. De azt sem tartja kizártnak, hogy a korábbi remek műugró, Jason Statham útját követve ő is akciófilmhős lesz.

Bármelyik jöjjön be a számára, azért egyben még biztosak lehetünk: jövőre a londoni vb-n még megcsodálhatjuk a futását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »