Olimpia 2024 – Párizs és Los Angeles is készen áll a rendezésre

Olimpia 2024 – Párizs és Los Angeles is készen áll a rendezésre

LAUSANNE. Párizs és Los Angeles is készen áll, hogy otthont adjon a 2024-es nyári olimpiának – derült ki a két pályázó város keddi prezentációján.

Mindkét város képviselõi 45 perces bemutatót tartottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) svájci székházában. Ezt követõen a két polgármester kijelentette, képesek együttmûködni annak érdekében, hogy a közeljövõben mindkét város rendezhessen nyári játékokat.   

"Azért vagyok itt, hogy elmondjam önöknek: a franciák készek, hogy vendégül lássák a játékokat" – mondta Emmanuel Macron francia elnök, a párizsi delegáció vezetõje. Kiemelte, ezekben a nehéz idõkben Franciaország megmutathatja az olimpiai eszme igazi értékeit, mint a szabadság és a tolerancia. "Ezek az értékek veszélyben vannak" – utalt a világpolitikai helyzetre.   

A francia fõváros 1900-ban és 1924-ben volt házigazda, viszont sikertelenül kandidált az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra. Az Egyesült Államokban legutóbb – Atlantában – 1996-ban volt nyári olimpia, New York és Chicago viszont eredménytelenül pályázott a 2012-es és a 2016-os rendezésre. "Nem akarunk negyedszer is veszíteni" – szögezte le Macron.   

Párizs korábban jelezte, csak a 2024-es olimpia érdekli, míg Los Angeles nyitott volt a 2028-as rendezésre is.   

"Várakozással tekintünk a közös munka elé. Talán nem is versenytársai, hanem együttmûködõ partnerei leszünk Párizsnak" – nyilatkozta Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere, aki már régóta jó munkakapcsolatban van Anne Hidalgóval, a francia fõváros vezetõjével. Garcetti szerint az olimpiai mozgalom "nem engedheti meg magának, hogy elveszítse az Egyesült Államokat."   

"Bizonyára nehezebb lenne meggyõzni a városokat – legyen szó Párizsról, Los Angelesrõl vagy más amerikai városokról -, hogy ismét pályázzanak, ha valamelyiküket most ismét visszautasítanák" – vélekedett a polgármester.   

Donald Trump amerikai elnök – Macron beszéde után – azt írta közösségi oldalán: "Keményen dolgozunk, hogy az Egyesült Államokban legyen az olimpia".   

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.

Szeptemberben mindkét házigazdát kihirdetik

A 2024-es mellett a 2028-as nyári játékok rendezõjét is bejelenti szeptember 13-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A NOB rendkívüli közgyûlésén kedden a tagok Lausanne-ban eldöntötték, hogy egyszerre ítélik oda a két olimpia rendezésének jogát a szervezet szeptember 13. és 17. között esedékes 130. kongresszusán Limában.

A 2024-es játékok lebonyolítására Párizs és Los Angeles pályázik. A 2024-es versengésben alulmaradt városnak jelentkeznie kell 2028-ra, s ha egyikük sem érdeklõdik az utóbbi olimpia iránt, akkor csak a 2024-es helyszín derül ki Peruban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »