Olcsóbban vehet rózsadombi villát, mint kolozsvári lakást

Olcsóbban vehet rózsadombi villát, mint kolozsvári lakást

Elszálltak a kolozsvári ingatlanárak, a legjobb helyeken olyan tömbházlakást is találni, amely többe kerül, mint egy szerényebb rózsadombi villa.

Nemcsak Budapesten kúsznak az egekbe az ingatlanárak, hanem az erdélyi nagyvárosokban is. Kolozsváron például már átlagosan 1197 euróba (nagyságrendileg 360 ezer forint) kerül a lakások négyzetmétere. A felső határ a csillagos ég, nincs az a pénz, amit a vevők ne fizetnének ki a város közelmúltban épült vagy épülőfélben levő ingatlanjaiért – számol be róla Maszol.ro.

Az egykori Ursus sörgyár helyén épülő komplexumban egy háromszobás, 72 négyzetméteres lakásért 103 500 eurónyi összeget (több mint 30 millió forint) kérnek, amihez még hozzászámolnak 5175 eurónyi áfát, így kereken 1500 eurós négyzetméterenkénti ár jön ki. Mindez úgy, hogy az épületegyüttes egy forgalmas út közvetlen közelében fekszik, hang- és levegőszennyezésnek fokozottan kitett környezetben. A vásárlók, úgy tűnik, nem sokallják az árat, a lakások többsége ugyanis már elkelt, legalábbis a fejlesztő honlapja szerint. A legtöbbet, 135 450 eurót (több mint 40 millió forint) egy legfelső emeleten levő, 88 négyzetméteres lakásért kellett kifizetni, melynek négyzetmétere 1531 euróba került.

Aranyárban mért otthonok

Az új építésű lakások kolozsvári piacán magasan a Riviera Luxury Residence a legdrágább. Ennek tetszetős épületében 232 500 euróért, tehát mintegy 70 millió forintért lehet birtokba venni egy 116 négyzetméteres négyszobás lakást. A csúcsot a 120 négyzetméteres otthonok jelentik, melyeket 263 550 euróért (nagyságrendileg 80 millió forint) vesztegetnek. Figyelembe véve, hogy a romániai nettó átlagbér 450 euró körül mozog, a luxuslakás egy négyzetméteréért négy és fél hónapot kell dolgoznia egy egyszerű halandónak.

Ám nemcsak egyes ingatlanfejlesztők kérnek elképesztő pénzeket, hanem a régi lakások tulajdonosai is. Az egyik kertvárosi övezetben például a 100 négyzetméteres használt társasházi otthonokat 200 ezer euró (60 millió forint) körüli áron hirdetik a tulajdonosok. Ezért az összegért már rózsadombi házat is lehet venni Budapesten. Aki tehát a kincses városban akar élni, annak manapság igen mélyen a zsebébe kell nyúlnia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »