Olcsóbban is gurulhatnának a magyar fuvarozók

A 2200 milliárd tonnakilométer összmennyiségű európai áruszállítás 75 százalékát teherautók bonyolítják le. A fuvarfeladatokon belül egyre nagyobb a nemzetközi szállítások aránya, amit az is mutat, hogy míg a 300 és 999 kilométer közötti fuvarok volumene évek óta csökken, addig a hosszú távú, ezer kilométer felettiek mennyisége 2011-től közel 5 százalékkal bővült – derül ki az Eurostat adataiból.

Forrás: shutterstock

A magyar fuvarozók jócskán kiveszik a részüket ebből a növekedésből. Amíg Nyugat-Európában a vállalkozások fuvarfeladatainak – árutonna-kilométerben mért – 75-80 százaléka belföldi vagy regionális fuvar, addig a magyar fuvarozók esetében az arány pont fordított; az általuk megtett 38 milliárd tonnakilométer 73-75 százaléka külföldre irányul, vagyis hosszú távú szállítás.

A fuvarozóvállalkozások versenyképességének megőrzésében kiemelkedő szerepet töltenek be a gumiabroncsok. Habár egy vállalkozás összes költségének mindössze 5 százalékát teszi ki az abroncsok ára, a teljes működési költség 35 százalékát jelentő üzemanyag-felhasználás csökkentésében a jó abroncs kulcsfontosságú.

Óránként 80 kilométeres sebességnél az egy kamion által elhasznált üzemanyag mintegy 30-35 százalékát az abroncsok gördülési ellenállása emészti fel. Éppen ezért a hosszú távú fuvarfeladatokat ellátó magyar vállalkozásoknak különösen érdemes gépjárműveiket csökkentett gördülési ellenállású gumikkal felszerelniük – mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke.

Egy 150 ezer kilométer éves futásteljesítménnyel és száz kilométeren 28 liter fogyasztással rendelkező, jellemzően hosszú távú fuvarfeladatokat teljesítő kamion üzemeltetőjének évente megközelítőleg 14,4 millió forintot kell üzemanyagra költenie. Ez az összeg a 2,5-3 százalékkal kisebb gördülési ellenállású, vagyis jobban futó abroncsokkal mintegy 400 ezer forinttal, körülbelül 14 millió forintra csökkenthető. Egy tíz kamionból álló flottát üzemeltető vállalkozás esetében ez azt jelenti, hogy a cég évente 4,1 millió forintot takaríthat meg, amivel fedezni tudja tízből egy sofőrjének a bérét, vagy minden sofőrjének 10 százalékos fizetésemelést biztosíthat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »