Olcsóbb gázzal töltik a tárolókat

Olcsóbb gázzal töltik a tárolókat

Az idén először az állami gázcégeknek kell feltölteniük a tárolókat a lakossági piacról kivonuló nemzetközi hátterű cégek helyett, méghozzá új szabályok szerint. A betárolás költségei elérhetik a 150-200 milliárd forintot.

Az eddigi lassú ütemű töltögetés után mostantól gőzerővel kellene folytatódnia a hazai kereskedelmi gáztárolók földgázzal való feltöltésének. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis a múlt hét pénteken Szentpéterváron tárgyalásokat folytatott több más orosz állami és cégvezető mellett Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, és sikerült megállapodást kötnie az Oroszországból importált földgáz árának a csökkentéséről. Az új beszerzési árról a miniszter nem beszélt, de azt közölte, hogy Magyarország számára kedvezően módosult. Elemzők úgy vélik: az új beszerzési ár ezer köbméterenként 150-160 dollár körülire csökkenhetett.

Jelenleg az állami kézben lévő hazai kereskedelmi gáztárolók feltöltöttségi szintje nem éri el a 15 százalékos mértéket, ami hozzávetőleg 650 millió köbméter betárolt gázt jelent a 4,3 milliárd köbméteres teljes kapacitásból. A készletek pedig eddig csupán naponta hozzávetőleg 0,2 százalékkal gyarapodtak. Így a szakemberek szerint bőven lenne lehetőség a feltöltés ütemének gyorsítására.

Az idei év lesz az első, amikor állami vállalatnak kell megtöltenie a kereskedelmi tárolókat. Miután ősztől mind a 3,4 millió lakossági gázfogyasztót az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozó Főgáz Zrt. és az ENKSZ Észak–Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. látja el. Az ENKSZ Zrt. irányítása alá tartózó Főgáz Zrt. a korábbi 800 ezer saját ügyfeléhez ugyanis tavaly augusztus 1-jétől átvette a Magyar Telekom csaknem 60 ezer, illetve idén januártól az E.ON Energiaszolgáltató Kft. 600 ezer fogyasztóját is, és legkésőbb október elejétől a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfelhasználója számára biztosítja majd a földgázellátást. Emellett tavaly szeptemberben a Főgáz adásvételi szerződést írt alá a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról, amelynek eredményeként a társaság a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer részeként földgázszolgáltatást nyújt az észak-dunántúli és a dél-alföldi megyékben, mintegy 750 ezer ügyfélnek, immár ENKSZ Észak–Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. néven.

Az idei betárolási időszaktól, vagyis áprilistól kezdve új módszertan alapján számolják ki, hogy a téli felkészülés során mekkora földgázmennyiséget szükséges a hazai kereskedelmi és biztonsági tárolókban elhelyezni. Az új szabályok szerint az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak a következő fűtési szezon kezdetéig az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kell a hazai földgáztárolókban elhelyezniük. Míg a korábbi szabályozás azt írta elő, hogy a következő fűtési idényben várható gázfelhasználás 60 százalékát tárolják be a lakosságot kiszolgáló cégek. Vagyis a változtatások révén elméletileg növekszik az ellátásbiztonság.

Az ország teljes éves gázfogyasztása nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »