"Olcsó bringa, drága lakat; sokáig a tiéd marad"

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya is csatlakozott a BIKESAFE programhoz. A program lényege, hogy a tulajdonosok saját maguk vagy a rendőrségen keresztül regisztráltathatják kerékpárjukat az országos nyilvántartó rendszerbe.

A regisztráció során a kerékpárokról fotók készülnek és minden fontosabb adat vagy ismertetőjel bekerül egy online adatbázisba, amelynek segítségével az ország bármely pontjáról beazonosíthatóak az ellopott kétkerekűek, illetve a megtalált bicikli tulajdonoshoz történő visszajuttatása.

Neubauer Tamás, a BIKESAFE program koordinátora a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy a program hazai kezdeményezés, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon fejlesztették ki. Hozzátette, rendőrként azt tapasztalta, hogy az eltulajdonított kerékpárokról a tulajdonosok nem rendelkeznek használható információkkal, adatokkal. A hatékonyságot pedig a gyors intézkedés segítheti elő, ehhez azonban tudni kell, hogy milyen pontosan a tárgy, amit keresni kell.

Megjegyezte, hogy a regisztráció után bármely rendőrkapitányság hozzáfér a kerékpár adataihoz, amely könnyen a járőröknek kiküldhető.

A rendőrségi tapasztalatok szerint főként a fővárosban és a nagyvárosokban lopják a kétkerekűket. A program koordinátora kiemelte azt is, hogy a regisztráció egyben igazolást is jelent, hogy a regisztráció pillanatában kinek a tulajdonában van a kerékpár.

A műsorban azt is hangsúlyozta, hogy nem fontos a rendőrségi kitelepüléseket megvárni, akár nline is lehet regisztrálni 300 forintos technikai díjért, ami a beazonosításhoz szükséges.

A végső cél persze az lenne, hogy már a bicikli vásárlásakor megtörténjen a regisztráció, ennek elérése okán egyeztetések zajlanak a boltokkal.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője pozitívnak minősítette ezt a kezdeményezést a műsorban. Hozzátette, egyre több kerület is csatlakozott már a programhoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kerékpár mindennapos használata esetén érdemes olcsóbb vagy kevésbé mutatós darabokat használni. Megjegyezte, hogy főként a mountain bike-t és az országúti kerékpárokat lopják gyakrabban, főként karácsony környékén illetve tavasszal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »