Olaszország kiáll Románia schengeni csatlakozása mellett

Olaszország kiáll Románia schengeni csatlakozása mellett

Olaszország teljes meggyőződéssel támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez – jelentette ki kedden Bukarestben Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök, miután román kollégájával, Klaus Johannisszal tárgyalt.

mattajohg756_b

„Ez is feltétele annak, hogy növekedjék az EU tagállamai közötti szolidaritás, illetve az, hogy növekedjék Románia súlya az EU-ban” – mutatott rá az olasz államfő. Mattarella leszögezte: a két ország között teljes a harmónia politikai, kulturális és szociális téren.

Klaus Johannis ismét megerősítette Románia csatlakozási szándékát a belső határellenőrzés megszűnése nyomán létrejött uniós övezethez. Johannis szerint ez jelentős mértékben előmozdítaná az Európai Unió külső határainak megerősítését. 

A román államfő egyúttal kifejtette: az olasz kollégájával folytatott megbeszélésen aláhúzta az Olaszországban élő román közösség közös támogatásának fontosságát, egyúttal szükségesnek nevezte, hogy az ottani románok nagyobb mértékben vegyenek részt az olaszországi kulturális és politikai életben. Johannis szerint elő kell segíteni az olaszországi román közösség nyelvi és kulturális önazonosságának megőrzését, és ki kell használni a benne rejlő gazdasági potenciált a kétoldalú kapcsolatokban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »