Olaszország gyászol

Olaszország gyászol

Nemzeti gyásznap van ma Olaszországban. Félárbocra engedték a zászlókat, az áldozatok emlékére gyászszertartást rendeznek. A Richter-skála szerinti 6.2 erejű földrengés szerda hajnalban rázta meg az ország középső részét, a természeti csapás álmukban érte az embereket. Az áldozatok száma folyamatosan nő, már legalább 290 halottról tudnak.

Az olasz kormány szükségállapotot és egynapos nemzeti gyászt hirdetett pénteken a Közép-Olaszországot sújtó, legkevesebb 278 halálos áldozatot követelő földrengés miatt. Az áldozatok emlékére szombaton országszerte félárbocra engedték a zászlókat az állami épületeken. Sergio Mattarella államfőt szombaton a Marche régióbeli Ascoli Picenóba várják a földrengésben elhunytak gyászszertartására. Mattarella előzőleg felkeresi Lazio régióban a természeti katasztrófa által súlyosan érintett Amatrice kisvárost is, ahol szintén gyászszertartást rendeznek az áldozatoknak. A polgári védelem pénteki adatai szerint a szerda hajnali földrengésben legkevesebb négyszázan sebesültek meg. A két napja tartó mentési munkálatokban eddig 238 embert sikerült élve kimenteni a romok alól.

A szerdai földrengés óta eddig több mint 900 utórengés rázta meg Közép-Olaszország településeit. A legtöbbször éjszaka mozdult meg a föld. Péntek reggel egy újabb 4,8-es erősségű földmozgás okozott riadalmat. A lezúduló törmelék egy fontos útvonalat is betemetett. Igyekszünk minél hamarabb rendbe hozni az utat mert csak ezen keresztül lehet eljutni az elszigetelt falvakba.- mondta a mentőosztag vezetője. Az utórengéstől Amatriceben újabb épületek rongálódtak meg, a városba vezető egyetlen híd is megsérült, de még járható.

Sergio Pirezzi szerint az egykor nyüzsgő történelmi város örökre eltűnt a föld felszínéről. A természeti csapás Amatricében több mint 200 emberéletet követelt. Eddig úgy tudni, három brit és öt román állampolgár is meghalt. Az áldozatok között kanadaiak és spanyolok is vannak. A mentőosztagok azonban továbbra sem adták fel a reményt. Éjjel-nappal kutatnak az esetleges túlélők után. Még van esély arra, hogy valakit élve találjunk – mondja egyikük, 2009-ben L’Aquila-ban ugyanis 72 órával a földmozgás után a tűzoltók túlélőket mentettek ki a romok alól.

Pescara del Trontóban keresőkutyákkal fésülik át a romokat. A 135 lakosú faluban 43-an haltak meg A mentősök minden egyes átvizsgált területet színes jellel látnak el. Néhány helyi lakos tűzoltók kíséretében visszatért a faluba, hogy összeszedje a legfontosabb holmikat, illetve a gyógyszereket. Éjszaka önkéntesek járőröznek a településeken, hogy megakadályozzák a fosztogatást. A rendőrség már le is tartóztatott egy férfit , aki épp egy üresen álló épületbe akart betörni. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »