Olasz vöröskereszt: túl sok migráns hal meg a Földközi-tengeren, uniós felépés zükséges

Az európai intézmények  válaszát sürgette a migráció Földközi-tengeri útvonalán kialakult vészhelyzetre Francesco Rocca, az olasz vöröskereszt elnöke csütörtökön, miután újabb tizenhét ember veszett vízbe Észak-Afrika és Dél-Olaszország partjai között.

Az olasz vöröskeresztnek  ezen a  földközi-tengeri szakaszon szolgáló hajója 113 embert mentett ki egy a nyílt tengeren hányodó gumicsónakról csütörtökre virradó éjszaka. A csónak utasaisainak egy része mentőmellényben a vízben hosszú ideig várt a mentőkre.

A mentésben a Moas máltai székhelyű humanitárius szervezet egységei is segítséget nyújtottak. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem tudtak minden v személyt kimenteni: a túlélők szerint tizenheten vesztek a tengerbe közöttük egy három éves nigériai kisfiú. A gumicsónak a líbiai Szabráta partjairól indult: az utasok közül többen égési sérüléseket szenvedtek a csónak motorjából kiszivárgó forró üzemanyagtól.

Francesco Rocca kijelentette: soha senki  nem tudja  megmondani,  hogy pontosan hányan tűntek el a tengerben.  A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint év eleje óta több mint 3500 ember halt meg a Földközi-tengeri átkelésben.

Az olasz vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy ez a szám a megtalált tetemekre vonatkozik. Francesco Rocca hozzátette: “túl sok az áldozat, az intézményeknek lépnie kell”. Kijelentette, az önkéntesek nem helyettesíthetik az intézményeket, európai szintű válasz kell a “végtelen és szégyenletes mészárlásnak a leállítására”.  Eérkezett az ideje, hogy alternatív útvonalat találjanak ezekre a “halálutakra” — tette hozzá.

Rovatok: KülföldTelepülés: OlaszországCímkék: Olaszország, Vöröskereszt, menekültválság, menekültek, bevándorlás, migráció, illegális bevándorlás, illegális bevándorlók, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »