Olasz sajtó: a választók "leváltották" a Renzi-kormányt

Nehéz nem komolyan venni, ami a legnagyobb olasz városokban az önkormányzati választásokon történt, és ami egyértelmű üzenetet fogalmaz meg az Olaszországot vezető kormány számára: a választók leváltották a Matteo Renzi miniszterelnök vezette Demokrata Pártot (PD) – írta a Corriere della Sera című olasz napilap hétfőn.

 Az önkormányzati választások második fordulójában az olasz kormány vezető pártja, a PD vereséget szenvedett az ellenzéki 5 Csillag Mozgalommal (M5S) szemben az eddig a PD kormányozta Rómában és Torinóban.

A PD-t elsodorták – összegezte az eredményt a balközép La Repubblica, hangsúlyozva, hogy a Silvio Berlusconi öregedésével meggyengült jobbközép helyett a Matteo Renzi vezette PD az M5S-szel találta szemben magát. A generációváltást hirdető Renzi egy őt is leváltó, fiatalok alkotta politikai formációval szembesült.

Az olasz fővárosban a szavazatok több mint 67 százalékát megszerezve a 37 éves Virginia Raggi, az M5S jelöltje győzött, egyben ő lett Róma első női főpolgármestere.

A Beppe Grillo humorista által 2009-ben alapított és 2013-ban a legnagyobb pártként az olasz parlamentbe bejutott M5S “bevette” Rómát – ahogyan Virginia Raggi fogalmazott győzelmének éjszakai utcai ünneplésekor. “Ez történelem! Róma lakosai győztek!” – hangsúlyozta Raggi, azt ígérve, hogy vele fordulat következik be a korrupciós és maffiavádak következtében tavaly óta – a PD-politikus Ignazio Marino lemondása miatt – főpolgármester nélkül maradt és kormánybiztos vezette olasz fővárosban.

Virginia Raggi több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a PD jelöltje, Roberto Giachetti.

Beppe Grillo, aki az M5S választási kampányában mindvégig háttérben maradt, a választás után honlapján azt írta: “most rajtunk a sor”.

Torinóban a 32 éves Chiara Appendino a szavazatok több mint 54 százalékával vitte győzelemre az M5S-t, ahol az öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-s politikust előzte meg a második fordulóban.

Az olasz nagyvárosok elveszítése “országos üzenet” a római kormány számára – mondott ellent a Corriere della Sera Matteo Renzi kijelentéseinek, miszerint az önkormányzati választás nem az általa 2014 februárja óta irányított kormányt osztályozta és neki nincsen oka a lemondásra. Sajtóértesülések szerint Matteo Renzi “kárörömmel” adta át Rómát az M5S-nek abban bízva, hogy a főváros problémáit az 5 Csillag Mozgalom is képtelen lesz kezelni. “Meglátjuk, mire lesz képes az M5S” – idézte a kormányfőt a Corriere. Az újság hozzátette, hogy jelenleg a PD vezette kormánytöbbségnek nincsen alternatívája Olaszországban, és az igazi politikai megmérettetés az ősszel esedékes alkotmányos népszavazás lesz, amelyet Matteo Renzi szorgalmaz a választási törvény és az olasz parlament átalakításáról. A reformmal ugyanis az M5S kormányzási esélyei jelentősen csökkenhetnek.

Renzi minél gyorsabb távozását követeli viszont a párt főtitkári székéből a PD baloldali szárnya, azt hangoztatva, hogy a PD sorsa nem függhet a miniszterelnökétől. Massimo D’Alema volt baloldali kormányfő meg nem erősített hírek szerint azt mondta, hogy akár Raggira és “Luciferre” is kész szavazni, csak hogy Renzi megbukjon.

Elemzők rámutatnak, hogy a PD, amely a 2014-es európai parlamenti választásokon országosan 40 százalék felett teljesített, jelenleg 30 százaléknál áll, Rómában pedig 17 százalékra süllyedt a támogatottsága. A La Stampa szerint Renzi máris újabb politikai váltásra szólította fel pártját, de az önkormányzati választások leckéje megmutatta, hogy az általa eddig diktált politikai irány megakadt. A PD péntekre sürgősségi vezetőségi ülést hívott össze. A jobbközép Il Giornale az 50,54 százalékos részvételi arányra emlékeztetett, amely alatta maradt az első fordulóban mért több mint 62 és az öt évvel ezelőtti 67 százaléknak.

A Matteo Renzi olasz kormányfő vezette Demokrata Párt jelöltjei egyedül Milánóban és Bolognában nyertek. Nápolyban Luigi De Magistris volt ügyész, a hivatalban lévő független és nyíltan kormányellenes polgármester győzedelmeskedett.

A jobbközépnek nem sikerült nyernie egyik nagyvárosban sem, a kelet-olaszországi Trieszt városában azonban az Új Jobbközép (NCD) nevű párt színeiben induló Roberto Dipiazza lett a polgármester.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »