Olasz orvvadászoktól vettek el több mint ezer pacsirtát

Több mint ezer védett pacsirta tetemét találták meg a vámosok egy olasz autóban Letenyénél, autójukban elemmel, motorral preparált csalimadarak is voltak – tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Sznopek Veronika elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szombaton állítottak meg ellenőrzésre az M70-es autóúton egy olasz rendszámú autót, amelyben két olasz állampolgár utazott. A Romániából Olaszországba tartó kocsiban három hűtőládában összesen 950 pacsirtatetemet találtak, továbbá 51 olyan preparált madarat, amelynek hasüregébe elemeket és motort építettek, hogy csalimadárnak használják őket.

A rendőrség által felkért természetvédelmi szakember szerint egy pacsirta 25 ezer forint eszmei értéket képvisel, a zsákmány több mint 25 millió forintot ér. A rendőrök kihallgatták a két olasz férfit, akik szabadlábon védekezhetnek a természetkárosítás bűncselekménye miatt indított eljárásban.

Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, aki a madártetemeket megvizsgálta, a Zalai Hírlap netes kiadásának azt mondta: a vadászoknál megtalált befogóháló és a csalimadarak felhasználása arra utal, hogy minden bizonnyal egész Európában tiltott módszerrel csalták lépre a Fekete-tenger környékéről származó pacsirtákat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »