Olasz–magyar emléktúrát indít a Testnevelési Egyetem az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján

A Testnevelési Egyetem szervezésében október 18-án Pannonhalmától a budai Várig, valamint Rómától Capestranóig tartó túra indul, amelyen az 1956-os forradalom emléke előtt tisztelegve az intézmény hallgatói és az út által érintett települések lakosai vesznek részt – közölték a szervezők az MTI-vel.


Az emlékútra készülőket október 16-án, vasárnap Ferenc pápa köszöntötte a vatikáni Szent Péter téren, majd október 17-én, hétfőn a Római Magyar Akadémián sporttörténeti konferenciát szerveztek a nagykövetséggel és a Foro Italico sportegyetemmel együttműködve.

A keddi túraindítás előtt misét tartanak a vatikáni Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, Pannonhalmán pedig a bencés főapátságban. A magyarországi emlékút a főapátságból indul Mihályi Géza olaszországi emigráns, egykori bencés diák tiszteletére.

A túra teljes távját – Magyarországon 260, Olaszországban 220 kilométert – váltóban teszik meg a Testnevelési Egyetem pályázat útján kiválasztott hallgatói. A túrán bárki részt vehet, a szervezők mintegy ezer emberre számítanak, akik hosszabb-rövidebb időre csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Az olaszországi útvonalat gyalogosan és kerékpárral teljesítik, a magyarországi szakaszon Esztergomtól Budapestig vízi járművek is rendelkezésre állnak, október 22-én, szombaton pedig egy szakaszt lóháton tesznek meg. A Pannonhalmáról induló túra résztvevői Zircen és Csókakőn keresztül érkeznek Tatára, majd Esztergom érintésével jutnak el a budai Várba.

Az utakról filmfelvétel készül, melyet oktatási célokra használnak. A filmben szereplő interjúkban 1956 utolsó élő tanúi, a hatvan éve végzett gyémánt díszokleveles egykori hallgatók szólalnak meg, és Poppé György, a testnevelési főiskola 1956-os forradalmi bizottságának elnöke idézi fel a forradalom napjait.

Forrás: MTI

Fotó: Fidelio.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »