Olajszentelési mise a temesvári székesegyházban

Olajszentelési mise a temesvári székesegyházban

A húsvéti szent három nap első napja nagycsütörtök, amikor az ünnepi liturgia középpontjában az Oltáriszentség és az egyházi rend, vagyis a papság megalapítása, továbbá a felebaráti szeretet parancsa áll. A délelőtti szentmisét Excellenciás Roos Márton megyés püspök egyházmegyéje lelkipásztoraival együtt mutatta be a Szent György székesegyházban.

Magyar, román és német nyelven elhangzott szentbeszédében a Főpásztor hangsúlyozta: a papság megalapításának emléknapja minden lelkipásztor számára alkalom arra, hogy gondolatban felidézze pappá szentelésének mozzanatait, illetve hogy imával gondoljon az őt felszentelő püspökre.

A szentmise keretében a Főpásztor és a résztvevő lelkipásztorok a hívek jelenlétében megújították azokat a fogadalmakat, amelyeket a szenteléskor Istennek és az Egyháznak tettek, ezáltal kifejezve és megvallva az egyházmegye egységét.

A délelőtti liturgia másik fontos szertartása az olajszentelés volt. Excellenciás Roos Márton megyés püspök megáldotta a keresztelendők olaját, a betegek olaját és a krizmát, amit az Egyház a szentelésekkor használ.

Nagycsütörtök esti liturgiáját az Utolsó vacsora emlékére mutatják be, amikor Jézus maga köré gyűjtve tanítványait mintegy összefoglalta küldetését. Ennek a szentmisének része a lábmosás, amely ugyancsak a Megváltót idézi, akiszeretetének jeléül megmosta tizenkét tanítványának a lábát.

Jézus elfogatásának és ruháitól való megfosztásának szimbóluma az úgynevezett oltárfosztás, amikor a liturgia végén az oltárról eltávolítják a virágokat, gyertyatartókat és minden egyéb díszt, az Oltáriszentséget pedig az egyik mellékoltáron helyezik el.

Sipos Enikő
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »