Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja

Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. Ez a nap a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet minden országban.

1987. október 17-én tömegek gyűltek össze Párizsban a Trocadero épülete előtt elhelyezett emlékkő leleplezése alkalmából. Az emlékkőre Joseph Wresinski katolikus pap gondolatát vésték: „Valahányszor arra ítélnek férfiakat és nőket, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését.”

Az ünnepélyes szertartás végén Wresinski azt mondta: „Ma este mi – állampolgárok, miniszterek, képviselők, tisztviselők és mindenki más – szövetséget kötöttünk a munkanélküliekkel, az írástudatlanokkal, a nyomorban élőkkel, a hajléktalanokkal. Ez a szövetség nem egy éjszakára szól, hanem az egész jövőre.”

Idén október 17-én tartották Bolognában a Reti della carità (A karitász hálói) elnevezésű, szegényekkel foglalkozó olaszországi szervezeteket tömörítő hálózat konferenciáját. A megnyitón Matteo Zuppi bolognai érsek a következő szavakkal fordult a résztvevőkhöz: „Amikor az egyház és a keresztény ember rá akar találni a saját arcára, nem tehet mást, mint hogy elindul a szegény ember felé. A szegények iránti szeretet teszi az egyházat katolikussá, vagyis egyetemessé.”

„A szegények nem függeléket jelentenek, hanem teológiai kiindulási pontot” az egyház megújulásához – ezt hangsúlyozta a II. vatikáni zsinat és ezt emeli ki Ferenc pápa is, amikor azt mondja, egy „szegény és szegényekért élő egyházat” szeretne – tette hozzá a bolognai érsek. 

A konferencián a peremvidékeken, a rászorultak között szolgáló katolikus szervezetek tagjai arról tettek tanúságot, mit jelent számukra az az egyház, amely engedi, hogy a szegények tanítsák, neveljék. Előadások hangzottak el az irgalmasság evangéliumáról, Ferenc pápa egyházáról. Délután a résztvevők az Evangelii gaudium és a Laudato si’ által felvetett kérdésekről, kihívásokról beszélgettek.

Forrás: Avvenire.it; Agensir.it

Fotó: Ilsitodelledonne.it; Joseph-Wresinski.org

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »