Oktatókat keresnek – Panaszkodnak a csíkszeredai szakiskolák vezetői

Oktatókat keresnek – Panaszkodnak a csíkszeredai szakiskolák vezetői

Egyre nagyobb problémát okoz a csíkszeredai szakközépiskolák számára a gyakorlati képzéseket oktató, nyugdíjba vonuló mesterek pótlása.

szakiskolasok vn 021_b(archív felvétel)

A Székely Károly Szakközépiskolákban a legtöbb oktatómester pár évre van a nyugdíjkorhatártól, és vannak olyan nyugdíjazott mesterek is, akik visszajárnak tanítani – tudtuk meg Tankó István igazgatótól, aki szerint évről évre nehezebb a tapasztalt szakemberek pótlása. „Az asztalos szakon jelenleg is nyugdíjas oktatómester tanít” – említette példaként Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója. Hozzátette, a tanintézet erdész szakán is egy, az iskolájukban pár évtizede végzett személy az oktatómesterük.

A Kós Károly Építőipari Szakközépiskolában is egy nyugdíjazott mester tartja a gyakorlati képzéseket vízgázszerelő szakon – közölte érdeklődésünkre Szén János iskolaigazgató. Mint rámutatott, évek óta hirdetik ezt az állást, de nem kapnak szakembert az állásra. Hozzátette, az iskola többi szakán jól képzett, fiatal oktatómestereik vannak.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő lapunknak azt mondta, általános jelenségről van szó, melynek hatását országos szinten is érzékelni lehet. „Mivel korábban mindenkit az elméleti gimnáziumok irányába tereltek, jelenleg ott tartunk, hogy nincsenek szakmunkásaink. Hasonló a helyzet a szakiskolákban is: egyre nehezebb pótolni a nyugdíjba vonuló oktatókat” – mutatott rá Görbe Péter, aki valószínűnek tartja, hogy az elkövetkező időszakban magasabb végzettséggel rendelkezők fognak jelentkezni az ilyen állások betöltésére.

„Ennek az előnye az lehet, hogy az elméleti tudással rendelkezők jobban megfelelnek az állásnak. Ellenben ha a gyakorlati oldalát nézzük, akkor az a gond, hogy például egy mérnök nem tud úgy esztergálni, mint egy gyakorolt szakember, vagy nem minden esetben a felső végzettségű kereskedő bizonyul jó eladónak” – jegyezte meg Görbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »