Okafogyott ombudsmani felszólítás az őrkői fal lebontására

Diszkriminatívnak nyilvánította a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedet övező falat a bukaresti nép ügyvédje hivatala, amely egyúttal felszólította a háromszéki megyeszékhely önkormányzatát, hogy bontsa el a kerítést.

Hétfői közleményében Victor Ciorbea ombudsman közölte, hogy a tavalyi év végén egy újságcikk alapján indított vizsgálatot a sepsiszentgyörgyi Váradi József utca felső szakaszát – tulajdonképpen a romák otthonait és a tömbházakat – hosszában kettéválasztó betonfal ügyében.

Az ankét nyomán az intézmény arra a következtetésre jutott, hogy a helyi önkormányzat által a nyolcvanas években felhúzott építmény hátrányos megkülönböztetésre ad alkalmat, aminek nincs semmiféle törvényes alapja. A nép ügyvédjének tájékoztatása szerint a vizsgálódás során a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal a környéken élők részéről érkezett panaszokkal indokolta a betonfal szükségességét.

Egyébként az ombudsman felszólítása meglehetősen okafogyott, a szentgyörgyi önkormányzat ugyanis már korábban eldöntötte, hogy eltávolítja az őrkői választófalat, amelynek felső felének egy részét apránként már elbontották a romák. Tischler Ferenc alpolgármester áprilisban a Krónikának elmondta, a helyi cigány közösség felzárkóztatását célzó, közfürdőt is magában foglaló projektek keretében még ebben az évben lebontják a betonfalat, az önkormányzat által tavaly elfogadott területrendezési terv alapján pedig leaszfaltozzák az utca felső részét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »