Ők lehetnek Bernd Storck titkos aduászai

Ők lehetnek Bernd Storck titkos aduászai

Magyar származású, de külföldi állampolgárságú focisták komoly kontingense rúgja a bőrt Európában. Akár szóba is jöhetnek a válogatottnál, ha Bernd Storck is úgy akarja.

Trianon és a második világháború öröksége a magyarországi futballéletben is érzékelhető, abban biztosan, hogy számos tehetséges magyar származású játékos rúgja a bőrt a román, az olasz vagy a skót ligákban. Ők határainkon túl születtek, viszont nem lehetetlen, hogy valaha magukra öltsék a magyar válogatott mezét.

Az utóbbi időben felkapottá vált a honosítás témája, az MLSZ pedig ki is adott egy közleményt, amelyben elismeri, hogy Bernd Storck és csapata figyelemmel követi a jól teljesítő, magyar felmenőkkel rendelkező labdarúgókat is, és a szervezet mindent megtesz, hogy olajozottan menjen a honosítás, ha a játékos el akarja indítani a folyamatot.

Ennek kapcsán érdemesnek találtuk készíteni egy összeállítást azokról, akik bekerülhettek a szövetségi kapitány noteszába.

A honosítást mint merítési lehetőséget Fülöp István kapcsán dobták be újabban a köztudatba. A marosvásárhelyi csatár a román első osztályú FC Botosani csapatában ugyanis nagyszerű formában kezdte az idényt: 8 meccsen 7 gólt szerzett. Igaz, Fülöp a Digi Sport csütörtöki Reggeli start műsorában bevallotta, hogy már csak egy lépésre van a magyar állampolgárság megszerzésétől, de a családjával is megbeszélte, hogy ahhoz a válogatotthoz fog csatlakozni, amelyik hamarabb behívja őt a keretébe.

 Fülöp István olyan ütemben termeli a gólokat, hogy a válogatottban is felfigyelhetnek rá. Kérdés, melyikben
Fotó: Daniel Mihailescu / Europress/AFP   

Liviu Antal a Pandurii Targu Jiu 28 éves szélsője a román bajnokság gólkirálya volt a 2013–14-es szezonban. Gyors, agilis játékos, mindkét szélen bevethető, nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Törökországban, a Genclerbirligiben játszott, s megfordult Izraelben, a Beitar Jerusalem és a Hapoel Tel-Aviv csapatában is, legmagasabb piaci értéke 2,5 millió euró volt.

 Kék mezben Liviu Antal, aki két éve gólkirály volt Romániában
Fotó: Fabrice Coffrini / Europress/AFP  

Gabriel Vasvari Fülöp István csapattársa a Botosani csapatánál, ahol 2010 óta meghatározó játékos. Rutinos, megbízható középpályás, akinek már több mint 250 román első osztályú bajnoki van a háta mögött. A 30 éves játékos a Szilágyságban, Zilahon született.

 Gabriel Vasvari 10-es mezben Fotó: FC Botosani / Facebook  

Ők máshogy döntöttekA közelmúltban inkább fordított esetekre volt példa, ami a honosítást vagy egy másik ország válogatottjában való szereplést illeti. Otigba Kenneth, a gyulai születésű, nigériai útlevéllel rendelkező védő jelenleg a török Kasimpasa játékosa, és végigjárta a magyar korosztályos válogatottakat, de felnőttszinten nemet mondott Dárdai Pál hívására, és a nigériai behívóra vár.Garics György esete meghatóbb. Ő sokáig várt a magyar válogatott behívójára, de végül az osztrákok lecsaptak rá, és a jobbhátvéd már 41 válogatott-találkozón pályára is lépett. Az Eb-n az osztrák kispadról nézte végig, ahogy Magyarország 2-0-ra elpáholja csapatát, de bevallása szerint örült a magyarok sikerének, és a himnuszt is énekelte a múltbeli sérelmek ellenére.

Vasvarinál tíz évvel fiatalabb az a Veres Szilárd, aki a CFR Kolozsvár igazolt labdarúgója, és két éve tizenhárom meccsen is pályára lépett a csapatban. Azóta többnyire a kispadot koptatja, de ígéretes jövő állhat a fiatal középpályás előtt, érdemes figyelni a karrierjét.

 Veres Szilárd CFR 1907  

Kovács Lórántról is említést kell tennünk, aki Marosvásárhelyen született, s fél éve a magyar bajnokságban, a Haladásban játszik. Idén 10 meccsen szerepelt. A 23 éves védekező középpályás rendelkezik magyar útlevéllel is, így ha a szövetségi kapitány úgy dönt, sem a papírok, sem a távolság nem akadályozza meg abban, hogy felhúzza a nemzeti mezt.

 Zöld mezben Kovács Lóránt: Bernd Storck szeme előtt van
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI  

A szélrózsa minden irányában

Magyar származású játékosok természetesen nemcsak Romániában, hanem Európa többi országában is akadnak, ilyen például Richard Magyar, aki svéd korosztályos válogatott is volt. A 25 éves nyurga középhátvéd jelenleg a svéd első osztályú Hammarby játékosa, de nem számít rendszeres kezdőnek.

 Richard Magyar Fotó: Hammarby Fotboll / Bildbyrån / Facebook  

Rajta kívül a svéd élvonalban szerepel még egy magyar-svéd származású játékos, a csupán 20 esztendős Anton Jönsson Salétros, aki idén a harmadik helyen álló AIK Fotboll csapatában 16-szor kapott szerepet, és 1 gólt szerzett a bajnokságban. Antonnak édesapja magyar, édesanyja svéd, és ha így folytatja pályafutását, nemsokára döntenie kell, melyik ország címeres mezét húzza magára.

 Salétros még nagyon fiatal, fényes jövő előtt áll
Wikipédia  

Az osztrák bajnokságban is játszik egy potenciális magyar válogatott játékos, Patrick Farkas személyében. A Nagymarton 24 éves jobb oldali középpályása idén stabil kezdőjátékos Ausztriában, piaci értékét 900 ezer euróra taksálja a Transfermarkt.com, és végigjárta az osztrák korosztályos válogatottakat, a felnőttcsapatba azonban még nem kapott meghívót, talán a magyarba majd igen.

 Patrick Farkas Wikipédia  

Conrad Balatoni a skót másodosztályú Ayr United játékosa, nagyszülei a második világháború idején menekültek el Magyarországról. A 25 éves védő csapata egyik legjobb játékosának számít, van első osztályú tapasztalata is, és az Origónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy ha behívnák a magyar válogatottba, örömmel mondana igent – magyarul még nem tud, de meg akarja tanulni a nyelvet.

 Conrad Balatoni egyelőre még a nyelvet sem ismeri, de ha hívnák, felhúzná a piros-fehér-zöld mezt
The Official Conrad Balatoni Fan Club  

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »