Offshore-ozott egy kormányközeli üzletember

Offshore-ozott egy kormányközeli üzletember

A Panama-iratok után itt vannak a Bahama-iratok, Neelie Kroes korábbi uniós biztos is felbukkant bennük, Horváth László kormányközeli üzletemberrel egyetemben.

Neelie Kroes korábbi holland miniszter és uniós biztos is szerepel a Bahama-iratokban, amelyeket az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) dolgozott fel. Ugyanez a csapat ismertette a Panama-iratokat tavasszal – összefoglaló cikkünk itt –, a feldolgozási folyamatról még áprilisban hosszabban írtunk, megszólaltatva a magyar szálakat boncolgató Pethő Andrást is, a Direkt36 újságírója ezúttal is részt vett a munkában.

A kiszivárogtatott Bahama-iratok összesen 175 ezer olyan offshore-céget érintenek, amelyeket 1990 és 2016 között jegyeztek be a Bahamákon. A dokumentumokban sok név felbukkan, az egyik legismertebb minden bizonnyal a magyaroknak is ismerős Neelie Kroes. Az uniós biztos sokszor acsarkodott a magyar kormánnyal (főleg a médiatörvény elfogadása idején), most kiderült, hogy 2000 és 2009 között a Mint Holdings Ltd. nevű cég egyik igazgatója volt. Ezen tisztségéről EU-s munkája során be kellett volna számolnia, de nem tette meg, az ICIJ-vel közölte, azért nem tett így, mert a cég sosem működött ténylegesen.

A holland politikus mellett vannak más politikai vezetők is a Bahama-iratokban, így például Kolumbia korábbi energiaügyi minisztere, Caballero Argáez is tisztviselője volt két bahamai cégnek – minisztersége idején.

A magyar szál

Számunkra fontosabb, hogy a dokumentumokban húsz magyar kötődésű cég is szerepel, de egy kormányközeli magyar üzletember neve is felbukkant. Horváth László a Chewton Limited nevű bahamai cég igazgatója volt 2000 és 2006 között, ebben az időszakban a cég a legnagyobb magyar állami vállalattal, a MÁV-val is üzleti viszonyban állt – írja Pethő András a Direkt36 cikkében.

Horváth a rendszerváltás előtt még határőrként dolgozott, majd olyan cégcsoportot épített ki, amely érintett vasúti szállításban, mezőgazdaságban, kereskedelemben és vendéglátásban is. Saját bevallása szerint is régre visszanyúló kormányzati kapcsolatai vannak – Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel régóta ismerik egymást. „Stratégiai dolgokban két-három havonta össze tudunk futni, egy-két dolgot elmondok, azután bólogatnak nagyokat, de nem lehet őket befolyásolni” – ezt nemrég a Figyelőnek nyilatkozta Horváth.

A Chewton Limited Horváth több cégében is tulajdonos volt, így a Horváth érdekeltségeit összefogó L.A.C. Holding nevű társaságban is részvényes volt 2004-2005-ben. Ez az a cég, amelyről a Magyar Nemzet múlt héten megírta: 190 millió forintért tervezi meg a 2017. évi Asztanai Szak-világkiállításon a magyar megjelenést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Amelyet Horváth barátja, Varga Mihály vezet. A L.A.C. Holding Zrt. vásárolta meg nemrég Spéder Zoltán nagyvállalkozó részvényeinek jelentős részét a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben. A milliárdos részvénytársaságban mellesleg komoly hatalmi játszma zajlik Schmidt Mária kormánybiztos és Terror Háza-főigazgató, illetve Nobilis Kristóf vállalkozó között. Múlt héten a HVG.hu írta meg, hogy kisrészvényesek jogsértőnek tartják, hogy Schmidt Mária családi cége furcsa körülmények közt, Spéder Zoltán asszisztálásával vette át az irányítást a részvénytársaságban, ezért bíróság elé viszik az ügyet.

Horváth 1998 és 2006 között, majd 2012 óta tiszteletbeli kazah konzul, a közép-ázsiai ország konzulátusát Karcagon nyitották meg. 2006-ban Göncz Kinga akkori külügyminiszter arról tájékoztatta a kazah nagykövetséget, hogy megrendült a bizalma konzulban, és lemondatta a posztról az üzletembert. A Magyar–Kazah Baráti Társaság és a Fazekas Sándor vezette Kunszövetség akkor hagyományőrző lovasokkal vonult a Külügyminisztériumhoz, azt követelve Göncz Kingától, helyezze vissza Horváthot a posztra. Később 2012-ben, a karcagi birkafőző fesztiválon Varga Mihály jelenlétében kapta vissza Horváth László a tiszteletbeli konzuli rangot. Karcag mintegy az összekötő kapocs szerepét is betölti Horváth László, valamint Fazekas Sándor és Varga Mihály között, hiszen mindkét politikus a város szülötte, a nemzetgazdasági miniszter sokáig a karcagi központú egyéni választókerület országgyűlési képviselője is volt.

Visszatérve a Chewtonhoz: a bahamai vállalat 2002 októbere és 2004 decembere között közösen tulajdonolta a MÁV-val a MÁV-REC nevű, hulladékkezelés és környezetvédelem mellett haditechnikával is foglalkozó céget. Az offshore-cég volt a többségi, 51 százalékos tulajdonos, a magyarországi tevékenysége során Horváth képviselte őket. A Direkt36 kereste Horváthot, de ő nem akart nyilatkozni, míg a MÁV közölte: „kisebbségi tulajdonosként a társaság operatív működését sem jogi, sem gazdasági értelemben nem tudja befolyásolni”.

A milliárdos üzletember neve felmerült az online pénztárgépüzletben is. A cégbirodalmához kötött LA Pénztárgép Kft. 2013 nyarán jött létre, és rögtön 1,6 milliárd forintos bevételre tett szert 2014-ben, ami 160 millió forintos profitot hozott. Tavaly viszont már csak 380 millió forint volt a nettó árbevétel, és 11 milliós veszteséget ért csak el. A társaság által forgalmazott online pénztárgép egyébként nem mindennapi sürgősséggel kapott típusengedélyt, erre a cégbejegyzéséhez képest két hónappal később sor került.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »