Offshore-botrány: razziát tartottak az ügyvédi irodánál

Offshore-botrány: razziát tartottak az ügyvédi irodánál

Rajtaütöttek a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda helyi kirendeltségén a hatóságok San Salvadorban, Salvador fővárosában pénteken.

A razziában dokumentumokat, számítógépeket és adathordozókat foglaltak le az MTI értesülései szerint. A helyi ügyészség azt is elmondta, hogy az iroda bejáratáról csütörtökön eltávolították a cég emblémáját. Az egyik ott dolgozó szerint az iroda éppen költözni készült.

A Mossack Fonsecától szivárgott ki az offshore-botrányt okozó 11,5 millió dokumentum, amely több százezer offshore cég működésébe enged betekintést. Az adatokat a Süddeutsche Zeitung és az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma nevű szervezet dolgozta fel. A kiszivárogtatás rávilágít arra, hogy politikai és gazdasági vezetők, illetve hírességek hogyan mozgatták a pénzüket offshore cégek segítségével.

Az ügyvédi iroda egyik alapítója, Ramón Fonseca azt állítja, semmilyen törvénytelenséget nem követtek el, minden, amit tettek, jogszerű, nem semmisítettek meg dokumentumokat, és senkinek sem segítettek pénzmosásban vagy adóelkerülésben.

faktor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »