Offshore-botrány: Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank érintett

Offshore-botrány: Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank érintett

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait – jelentette a Süddeutsche Zeitung című német lap és a Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság kedden.

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó – 2,6 terabájt nagyságú – kiszivárogtatott adatbázisának feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint egyedül a Deutsche Bank – a legnagyobb német hitelintézet – közreműködésével több mint 400, az üzleti tevékenység elrejtésére alkalmas offshore céget alapított a Mossack Fonseca, és ezek közül 50 még mindig működik. Gyakran vette igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait a Dresdner Bank, a Commerzbank és a BayernLB bajor tartományi bank is.

A Mossack Fonseca népszerűségét mutatja, hogy a hét legnagyobb német bank közül hat állt kapcsolatban a panamai ügyvédi irodával, és a 28 érintett bank több mint 1200 offshore céget alapított vagy kezelt ügyfelei számára az iroda közreműködésével.

A több mint 214 ezer offshore céget érintő dokumentumokat a Süddeutsche Zeitung az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú szervezettel közösen, több neves médium – például a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación – több száz újságírójának közreműködésével dolgozta fel az elmúlt egy évben.

A konzorcium egyik német tagja, az NDR szerint az érintett németek között vannak bankárok, ügyvédek, vállalatvezetők és hírességek is. Érintett a botrányban például Anton Pohlmann, aki egykor Európa legnagyobb tojástermelő vállalkozását irányította, és 1996-ban állatkínzás miatt Németországban eltiltották e tevékenységtől. A panamai iratokban feltűnik az egyik leghíresebb német magándetektív, Werner Mauss neve is, és a Forma-1-es világbajnoki sorozat jelenlegi első helyezettje, Nico Rosberg, a Mercedes pilótája, aki a karibi térség egyik adóparadicsomában bejegyzett offshore cégen keresztül áll szerződésben a Daimlerrel. Ennek okait a versenyző és a Daimler nem kívánta megmagyarázni az NDR érdeklődésére.

A német politikában a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ leleplezési nyomán felerősödtek az adókerülés és a pénzmosás elleni szigorú fellépést sürgető hangok. Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy be kell tiltani az összes olyan alapítványi és gazdasági társasági formát, amely átláthatatlan tulajdonosi szerkezetet eredményez.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy nagyon örül a panamai iratok megjelentetésének, mert a botrány segíti az adókerülés elleni harcot. A tárca jelezte, hogy már a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank április közepén tartandó washingtoni tanácskozásán új javaslatokat mutatnak be. Heiko Maas igazságügyi miniszter pedig közölte, hogy előkészítik a pénzmosás elleni törvény újabb szigorítását, amely egy úgynevezett átláthatósági nyilvántartás felépítését irányozza elő.

Tüntetések az izlandi fővárosban

Tüntetések kezdődtek Reykjavíkban, követelve Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását. A szigetországi kormányfő is érintett lehet az eltitkolt offshore-ügyletekben.

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. A kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel, köztük több izlandi politikusé, köztük a miniszterelnök Sigmundur David Gunnlaugssoné.

Gunnlaugsson az adatok szerint a feleségén keresztül dollármilliókat rejteget egy adóparadicsomban. A kormányfő 2007 novemberében alapította a Wintris Inc. offshore céget a Brit Virgin-szigeteken.

Hétfőn este több mint tízezer ember követelte Reykjavík központjában a miniszterelnök lemondását. A mindössze 330 ezer lakosú szigeten példátlan méretű tömegtüntetésen kántáltak, sípoltak és barikádokat építettek a tiltakozók. Többen banánnal integettek, jelezve ezzel, hogy országuk a botrány miatt banánköztársasággá vált.

A tüntetők szerint a kormányfő, az ügyletekben szintén érintett pénzügyminiszter és a belügyminiszter is elvesztette minden hitelét, így azonnal távozniuk kell.

Nem tudja, mit jelent az erkölcs

Sigmundur David Gunnlaugsson elődje, Johanna Sigurdadottir – aki 2009 és 2013 között volt kormányfő – vasárnap este a Facebookon szólította fel lemondásra a jelenlegi miniszterelnököt. “Az embereknek nem lehet olyan miniszterelnöke, aki hazudik nekik. A miniszterelnök arról tett tanúbizonyságot, hogy nem bízik az izlandi pénzügyi és gazdasági rendszerben, hiszen egy pénzügyi paradicsomba menekítette a pénzét. Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tudja, mit jelent az erkölcs” – írta Sigurdadottir.

A kínai média vagy hallgat, vagy a Nyugat összeesküvését gyanítja

Befolyásos hatalom áll az offshore-botrányt kirobbantó panamai iratok kiszivárogtatása mögött – írta a Global Times című angol nyelvű kínai napilap, amely a nyugati médiát cinkossággal vádolja a “leleplezésekben”.

Az újság keddi szerkesztőségi cikke egy szóval nem tesz említést arról, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok szerint jelenlegi, illetve volt kínai vezetők hozzátartozói is érintettek az offshore ügyletekben. Mindközben kínai informatikusok hada dolgozik azon, hogy a kínai vezetők érintettségéről szóló hírek ne juthassanak el Kínába.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárogtatott és számos nyugati médium bevonásával nyilvánosságra hozott információk szerint offshore cége volt a kínai államelnök sógorának. Teng Csia-kuj nevét 2009-es hivatkozással két vállalat nevéhez kötik, de azok tevékenységi köre nem ismeretes. 2012-ben, amikor Hszi Csin-pinget pártfőtitkárrá választották, nővére férjének offshore cégei már nem voltak aktívak.

A listán szerepel az egykori miniszterelnök, Li Peng lánya, a népfront volt országos elnökének, Csia Csin-lingnek az unokája, valamint az éppen korrupciós ügyek miatt életfogytig tartó börtönbüntetését töltő volt csungkingi párttitkárhoz, Po Hszi-lajhoz köthető személy is. A BBC a jelenlegi politikai csúcsvezetés további két tagjának, Csang Kao-linek és Liu Jün-sannak rokonait is azonosította a panamai listán szereplő nevek között.

A kínai állami média egyáltalán nem, vagy csak kivonatosan foglalkozott a kiszivárogtatott dokumentumokkal és az azokat kísérő visszhangokkal, míg néhány más sajtótermék szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök érintettségét.

A kínai internetes keresők a “Panama Papers” kifejezésre nem hoznak találatot, a mikroblogokat ugyancsak rendszeresen átfésülik, a témában született bejegyzések százait törölték a cenzorok, de ettől függetlenül több továbbra is fellelhető közülük.

Az angol nyelvű kínai médiában helyenként fel-feltűnnek a panamai iratok, köztük vannak olyan cikkek, amelyek a kínai politikusokhoz köthető szálakra is utalnak.

A hongkongi South China Morning Post című lap említést tesz arról is, hogy az akciósztár Jackie Chan hat offshore vállalathoz köthető, de idézi a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezetet (ICIJ), amely szerint más Mossack Fonseca ügyfelekhez hasonlóan nem áll rendelkezésükre bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vállalatokat szabálytalan ügyletekhez alapították. A hongkongi lap utalt arra is, hogy a kínai vonatkozású offshore cégekkel, köztük az elnök sógoráéval, 2014-ben már részletesen foglalkoztak.

A Global Times úgy vélte: a nyugati média kisajátítja magának az effajta kiszivárogtatások értelmezését és elemzését, és arra használja fel, hogy negatívan befolyásolja a közvéleményt olyan geopolitikai “ellenfelekkel” szemben, mint például Vlagyimir Putyin.

A lap megjegyezte azt is, hogy szerinte ezekben a leleplezésekben Washingtonnak meghatározó befolyása van, ami azt is jelenti, hogy míg az Egyesült Államokra gyakorolt kedvezőtlen hatásokat képes minimalizálni, másokat a nemzetközi figyelem középpontjába állít. (MTI, origo.hu, atv.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »