Offshore-botrány: lemondott egy osztrák bankvezér

Lemondott a Hypo Vorarlberg osztrák bank vezetője, miután a kiszivárogtatott információk szerint ez a pénzintézet is közreműködött a panamai offshore-ügyletekben – jelentette csütörtökön az osztrák média.

Michael Grahammer szerda este tájékoztatta a felügyelőbizottságot lemondásáról. Indoklása szerint a bankot és a személyét ért médiatámadások miatt hozta meg döntését. Közleményében továbbra is a bank által folytatott ügyletek jogszerűségét hangsúlyozta. Közlése szerint nem azonnali hatállyal távozik, hogy utódjáról gondoskodni tudjon a bank.

Az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) szerda délelőtt kezdte meg a pénzintézetnél az érintett tranzakciók felülvizsgálatát, és dolgozik az ügyön a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég is. A Hypo Vorarlberg vizsgálata több héten át fog tartani.

Grahammer 2004 óta volt a bank vezetőségének tagja, 2012 óta tölti be az elnöki pozíciót.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint a panamai dokumentumokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak. A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre. Az illetékesek szerint a két cég a vonatkozó törvényeket és a gondosság követelményét betartva járt el.

Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet vizsgálatot indított. A Hypo bank vezetése a botrány kirobbanása után bejelentette, hogy a jövőben általánosan vissza kíván lépni az offshore ügyletek kezelésétől.

A romániai szál

A Rise Project oknyomozó hírportál arról számolt be, hogy Ion Tiriac volt román teniszcsillag – jelenleg Románia leggazdagabb üzletembere – egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát. A portál szerint a Puma nevű offshore alapítvány elnöke a 76 éves Tiriac, és vezetőtanácsának tagjai között van Klaus Mangold, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója is. Tiriac és Mangold régóta üzlettársak.

A volt teniszcsillag ügyvédje a portálnak elmondta, hogy az alapítványt Ion Tiriac hozta létre, és ő rendelkezik egyedül a vagyonról. Az ügyvéd szerint az alapítvány lényegében Tiriac „üzleti végrendelete”, hiszen valamennyi cégének végső haszonélvezője az alapítvány, amelynek vagyona majd az egykori sportoló halála után oszlik meg. Erről a román hatóságok is tudnak már 2005 óta – tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyben Tiriac is megszólalt. A Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy valamennyi országban kifizette adóit, ahol üzletelt, ezenfelül pedig a pénzével azt csinál, amit akar.

Ion Tiriac vagyonát tavaly másfél milliárd euróra becsülte a Capital című román gazdasági folyóirat.

A Panama-iratok

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A botrányba belebukott az izlandi miniszterelnök is, ugyanis felesége egy offshore cégen keresztül egymillió dollárnál is nagyobb összeget parkoltatott izlandi államkötvényekben – miközben az ország története legnagyobb pénzügyi válságát élte át.

Hétfőn Reykjavíkban több ezren vonultak a főtérre, hogy tiltakozzanak a miniszterelnök ellen. Voltak, akik tojással dobálták meg a parlament épületét. Kedden a parlament feloszlatását kérte Sigmundur Davíd Gunnlaugsson miniszterelnök az offshore-botrány kirobbanása miatt, azonban felvetését Ólafur Ragnar Grímsson államfő elutasította. Végül Gunnlaugsson felajánlotta lemondását, de marad a Haladó Párt élén. Sőt a kormányfő később közleményben jelezte, valójában csak határozatlan időre adta át pozícióját Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági miniszternek.

Juan Carlos Varela panamai elnök csütörtökön jelentette be, hogy helyi és külföldi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre a kormány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »