Offshore-botrány – Cameronnak voltak részvényei apja offshore cégében

Offshore-botrány – Cameronnak voltak részvényei apja offshore cégében

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön elismerte, hogy voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában.

 

Cameron az ITV brit kereskedelmi tévécsatorna csütörtök esti híradójában közölte azonban azt is, hogy 2010-ben, amikor kormányfő lett, eladta feleségével közösen birtokolt érdekeltségét, “hozzávetőleg” 30 ezer fontért (12 millió forint).

 

30 ezer fontért adta el a részesedését

 

Csütörtök este a Downing Street is kiadott egy közleményt, amely felfedi, hogy a házaspár 1997-ben vásárolta részesedést abban az offshore cégben, amelynek egyik alapító társigazgatója Cameron édesapja, a 2010-ben elhunyt Ian Cameron volt. A miniszterelnöki hivatal adatai szerint David Cameron és felesége annak idején 12 497 fontot fizetett a részesedésért, és 2010-ben 31 500 fontért adták el a részvénycsomagot.

 

David Cameron. Kép: cnn.com

 

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról minap kiszivárogtatott milliónyi bizalmas dokumentumokból derült ki, hogy Ian Cameron társtulajdonosa és társigazgatója volt a Blairmore Holdings nevű offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

 

A brit sajtóban a héten több bíráló írás is megjelent a kormányfő édesapjának cégéről.

 

Guardian: egyetlen penny adót sem fizetett

 

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap például azt írta, hogy az 1980-as évek elején alapított Blairmore Holdings három évtizeden át “egyetlen penny” adót sem fizetett Nagy-Britanniában. A lap szerint a Blairmore igazgatótanácsi szerkezetét úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe.

 

A BBC csütörtöki kommentárja szerint David Cameron egyik fő politikai programja az adóelkerülés és a pénzmosás elleni hatósági fellépés szigorítása, így a kormányfő számára kínosnak bizonyulhat, hogy kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely nem fizetett adót Nagy-Britanniában.

 

Cameron: tévedés

 

Cameron azonban az ITV-nek nyilatkozva csütörtökön kijelentette: “alapvető tévedés”, hogy a céget édesapja és társbefektetői adóelkerülés céljából hozták volna létre. Cameron szerint a cél annak lehetővé tétele volt, hogy miután Nagy-Britanniában az 1970-es évek végén megszüntették a devizakorlátozásokat, a befektetők például dollárban denominált értékpapírokat is vásárolhassanak.

 

Kép: telegraph.co.uk

 

Hozzátette: a cégben általa birtokolt részesedés osztaléka után személyi jövedelemadót fizetett, tőkejövedelmi adót azonban nem, mivel az e forrásból származó jövedelme nem érte el a vonatkozó adójogszabályokban meghatározott alsó küszöbértéket.

 

300 ezer fontot örökölt

 

Cameron elmondta, hogy édesapja halála után 300 ezer fontot örökölt. “Nyilvánvalóan nem tudom azonosítani pennyre pontosan, hogy e pénz milyen forrásokból eredt, és apám már nincs itt, hogy megkérdezhessem tőle” – fogalmazott a brit kormányfő.

 

A BBC úgy tudja, hogy Cameron hamarosan – valószínűleg a jövő héten – közzéteszi adóbevallásait.

 

 

MTI

 

Nyitókép: independent.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »