Odavágó: biztató MTK-s kezdet az Európa Ligában

Odavágó: biztató MTK-s kezdet az Európa Ligában

1-1-es döntetlent játszott az MTK a labdarúgó Európa Liga 1. fordulójában, a kazah Aktöbe otthonában, visszavágó egy hét múlva. A magyar gólt Torghelle Sándor szerezte, ahogy kevéssel később a kazah tizenegyest is neki lehet megköszönni.

A magyar futballcsapatok (klubok, válogatott) elmúlt években mutatott, jobbára sikertelen szereplései miatt egyre korábbi szakaszban kell bekapcsolódnia egyesületeinknek a nemzetközi kupákba. Így kerülhet sor arra, hogy a klubok számára kiírt második számú versengés, az Európa Liga küzdelmei során már az első fordulóban pályára kell, hogy lépjen három indulónk: az MTK (bajnoki 4. helyezett) a kazah Aktöbe ellen, a Videoton (2.) a moldáv Zaria Balti vendéglátójaként, és a Debrecen (3.) a San Marinó-i La Fiorita vendégeként.

A sort az MTK kezdte 16 órakor, és bár a magyar köztévétől ígéret volt rá, a találkozót mégsem közvetítette az M4 Sport televízió, mondván, a pénteki kazah nemzeti ünnep miatt előző nap este már nincs lehetőség a tévés közvetítés feltételeit megteremteni – ez az MTK honlapjáról derült ki a meccs napján, déltájt.

A csapat a Hegedüs – Poór, Grgics, Baki, Vadnai – Vass – Gera, Kanta, Szatmári L., Nikacs – Torghelle tizeneggyel vágott neki a küzdelmeknek. (A padon Groppioni – kapus – Vukmir, Deutsch, Talabér, Borbély, Szatmári I. és Jakab. Ramos, Hrepka és Vogyicska sérültek, el sem repültek a csapattal.)

Mint a hazai sportnapilap online tudósításából kiderült, az MTK kezdte aktívabban a játékot, de az első igazi helyzetig 20 percet várni kellett, ekkor Torghelle Sándort ugratták ki, aki becsúszva igyekezett továbbítani a labdát Otarbajev kapujába, a hálóőr nagyot mentett. Maradt támadásban a budapesti alakulat, és kisvártatva meg is szerezte a vezetést: a 30. percben Nikacs csinált bolondot a kazahok balhátvédjéből, beadását pedig Torghelle estében a jobb alsó sarokba passzolta (0-1). A félidő végén egy sarkazásos passzokban bővelkedő támadás utolsó mozzanataként Torghelle már a párharc odavágójának első 45 percében bebiztosíthatta volna a továbbjutást, ehelyett jött a hidegzuhany, és az MTK tizenhatosán belül összehozott egy tizenegyest, Didar Zsalmukan pedig köszönte szépen (1-1).

A félidőben egyik csapat sem cserélt, esemény sem nagyon körvonalazódott a második játékrész kezdetén. Az első gólszerzési lehetőség megint a vendégek előtt adódott, az 58. percben megint csak Torghelle került helyzetbe Nikacs kiváló átadása után, de Otarbajev hálója ezúttal érintetlen maradt.

A forgatókönyv hasonló volt az első félideihez, maradt támadásban a magyar bajnoki 4. helyezett, de változás volt, hogy az egyébként sportszerű mérkőzésen a 72. percben sárga lapot érő szabálytalanság történt, Sitdikov kapott lapot.

A mérkőzés hátra lévő részében már csak cserék (beállt például az MTK-elnök Deutsch Tamás fia, a a 24 éves balhátvéd Bence) és még egy-két, lapot érő figyelmeztetés szaporította a jegyzőkönyv sorait, illetve az online közvetítés alapján néhány helyzetecske. Az MTK jó helyzetből, döntetlennel és idegenben lőtt góllal várhatja a jövő csütörtököt.

A visszavágót egy hét múlva rendezik a Gyirmót Alcufer nevű stadionjában (9019 Győr, Ménfői út 59.) 18 órakor. 1500 forint a jegy, a helyszínen is lehet váltani, három-három szektor áll a hazai és a vendég drukkerek rendelkezésére.

Európa Liga, selejtezők, 1. kör, odavágó

Aktöbe (kazah) – MTK 1-1 (1-1)
gól: Torghelle (30.), ill. Zsalmukan (43.)
Aktöbe (kezdőcsapat): Otarbajev – Sitdikov, Sorokin, Kuadio, Kairov – Zsalmukan, Mitosevic, Cveiba, Krjukov, Dao – Bocharov.
MTK (kezdőcsapat): Hegedüs – Poór, Grgics, Baki, Vadnai – Vass – Gera, Kanta, Szatmári L., Nikacs – Torghelle


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »