Oda a berlini álom, Dárdaiék búcsúztak az elődöntőben

Hiába készült nagyon a berlini fináléra Dárdai Pál, a Német Kupa elődöntőjében a Borussia Dortmund magabiztosan lépte le a magyar válogatott egykori szövetségi kapitányának együttesét. Az álmok ugyan szerte foszlottak, de így is hatalmas teljesítmény, amit ebben a szezonban a Hertha véghez vitt.

Ahogy azt várni lehetett telt ház, több mint 66 ezer néző fogadta a Német Kupa második elődöntőjében pályára lépő Hertha BSC-t és Borussia Dortmundot. És nemcsak a körülmények kapcsán igazolódtak be a várakozások.

A bajnokság második helyén álló Borussia uralta az első játékrészt. A Dárdai vezette berlini együttes pedig saját térfelén védekezve remekül zárta a pálya középső területeit, így a Dortmundnak csak a szélen lehetett esélye, hogy a védelem mögé kerüljön. Így is lett. Az első negyed óra kényelmesebb tempója után rákapcsolt a vendég csapat. A pálya jobb oldalán játszó Mkhitarjan egy szerencsés szituáció után a 20. percben remekül ugratta ki az üres területbe beinduló Kagawat, akinek visszatett labdája a második hullámban érkező Castro elé került. A német középpályás pedig köszönte szépen a lehetőséget és jobb lábbal okosan helyezett a kapu jobb felső sarkába. (0-1)

A berliniek nem változtattak a zárt védekezésen, igaz egy-egy megindulásokban ott rejlett a gólcsíra, ám mire a sárga-feketék tizenhatosáig értek, elfogyott az erő. Ennek ékes bizonyítéka, hogy Dárdai csapata az első szögletét csak a 38. percben végezte el. A negyvenötödik percben még így is kiegyenlíthetett volna a Hertha, egy alapvonalról visszagurított labdát azonban Hegeler a kapus kezébe lőtt.

Kinyílt a Hertha, és ez megbosszulta magát

A második félidőre már egy támadóbb szellemű berlini együttes jött ki, akik próbálták a bajnokságban már megismert labdatartáson alapuló játékukat játszani. Ennek eredménye pedig több kapu előtti lehetőségben nyilvánult meg. A kezdeti sokkból azonban gyorsan magához tért a Dortmund és a Hertha által szabadon hagyott területeket rendre jól játszották meg. A bátrabb Hertha a 65. percben óriási lehetőséget szalasztott el az egyenlítésre: egy jobb oldalról bal lábbal befele tekert, majd megcsúsztatott labdába csak belepiszkálni tudott a kék-fehérek csatára, Salomon Kalou. Nem is kellett sokat várni, jött a válasz a Borussia részéről: Mkhitaryan remek kapás lövést eresztett meg, de Rune Jarstein valahogy oda tudott érni a lövésre.

A 74. percben szintén az elefántcsontparti veszélyeztetett,  de 13 méteres csukafejese épphogy elpattogott a jobb kapufa mellett. Egy perccel később két gólosra növelte előnyét a Dortmund. Egy gyors ellentámadást indult a jobb szélen, az elfutó Kagawa labdájára Marco Reus érkezett és hét méterről jobb lábbal kilőtte a hosszú sarkot. (0-2) Arra a bizonyos „i” betűre a pontot a mérkőzés legjobbja, Mkhitarjan tette fel. A 83. percben saját térfélén szerzete meg a labdát a sárga-fekete együttes, ami gyors oldalváltás után Reus elé került. A szőke csatár egy az egyben könnyen futotta le a Hertha belső bekkjét, majd Mkhitarjanhoz pöccintett, aki négy méterről zavartalanul gurított az üres kapuba. Kispályás gól volt. (0-3)

Dárdai a mérkőzés előtt arról beszélt, hogy ha a Dortmund a legjobbját nyújtja, akkor nem sok esélye lehet csapatának. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának meglátása – sajnos – igaznak bizonyult: a Dortmund magabiztos játékkal lépte le csapatát és ott van a Német Kupa döntőjében, ahol majd a Bayern München vár rá.

NÉMET KUPA
ELŐDÖNTŐ

Hertha BSC–Borussia Dortmund 0–3
Berlin, Olimpiai Stadion

Hertha: Jarstein – Weiser, Stark, Brooks, Plattenhardt – Lustenberger, Skjelbred, Hegeler (Baumjohann 61.), – Haragucsi (Schieber 65.), Ibisevic, Kalou. Cserék: Kraft, S. Langkamp, Pekarik, J. van den Bergh, Stocker. Vezetőedző: Dárdai Pál.

Dortmund: Bürki – Piszczek, S. Bender, Hummels, Schmelzer – Weigl, Castro (Gündogan 77.) – Kagava, H. Mhitarjan, Reus – Ramos. Cserék: Weidenfeller, Durm, Szokratisz, Leitner, Pulisic, Sahin. Vezetőedző: Thomas Tuchel.
Gólszerzők: Castro 21., Reus 75., Mhitarjan 83.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »