Ocsúdnak a német lapok

A Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadással megérkezett Németországba az Iszlám Állam (IÁ)terrorja – hangsúlyozta több vezető német lap szerdai kommentárjában.

A Most már nálunk is című kommentárjában a Handelsblatt című üzleti lap kiemelte, hogy a németek a felnőtt kísérő nélkül érkezett 17 éves menedékkérő által végrehajtott támadás nyomán már a saját biztonságuk érdekében is követelhetik az államtól, hogy „intenzíven” gondoskodjon az egyedül érkezett kiskorú menekültekről.

Hatvanezren vannak, és a menekültválság kezdetén önkéntesek „serege” jelentkezett, hogy vállalja a gyámságot egy-egy ilyen menekült felett, de az állami bürokrácia sok esetben ellehetetlenítette ezeket a törekvéseket.

A kiskorú menekültek védelemre szorulnak, szükségük van a szüleikre, és megfelelő nevelés nélkül könnyen az olyan „bűnbandák” befolyása alá kerülnek, mint az IÁ. Túlnyomó többségük ugyan betartja a törvényeket, de sokan erőszak és bűncselekmények révén tűnnek ki a tömegből. A veszély nagyságát pedig mutatja, hogy kilencezer gyermek- és fiatalkorú menekült „egyszerűen eltűnt Németországban” – hangsúlyozta a Handelsblatt, hozzátéve: sovány vigasz, hogy a hatóságok szerint a többszörös regisztráció miatt a valós szám ennél alacsonyabb lehet.

A Die Welt című konzervatív lap Azonosítatlanul Ochsenfurtban című kommentárjában kiemelte: úgy tűnik, történt valamiféle kapcsolatfelvétel az IÁ-val, és ezt a hatóságok nem vették észre, és úgy tűnik, vannak kommunikációs csatornák, amelyeket az állam nem ismert. „Ez nem jó hír” – húzták alá.

Angela Merkel azt mondta, hogy az emberek aggódnak a terrorveszély miatt, most viszont megtörtént „német földön az első merénylet, amelyet az IÁ vállalt magára”, így az aggodalom mellett félelem is van már. Ebben a helyzetben ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg az az érzés is, hogy az állam „sötétben tapogatózik” – írta a Die Welt.

A liberális Der Tagesspiegel Fiatal, magányos, fogékony című kommentárja szerint a támadás miatt az a kérdés is előkerül, hogy növelte-e a terrorveszélyt Angela Merkel menekültpolitikája. Az ilyen kérdéseket meg kell vitatni, nem lehet előlük visszahúzódni egy „ideológiai csigaházba” – áll a kommentárban, amely szerint „tanulság és figyelmeztetés”, hogy a kölni szilveszteri támadások után „bizonyos összefüggések szégyenletes módon figyelmen kívül maradtak”.

A kérdés megválaszolásához a többi között az is szükséges, hogy az ember belehelyezkedjék a kiskorú menekültek helyzetébe. Aki 15 évesen a családja nélkül megérkezik egy „nagyon-nagyon idegen országba”, nem beszéli a nyelvet, magányosnak és elhagyatottnak érzi magát és „a vallása miatt potenciális terroristának nézik”, az eléggé fogékony lehet a „rossz üzenetekre és a vallási indoktrinációra”.

Minden egyes menekült, aki belekerül ebbe a „végzetes körforgásba”, eggyel több a kelleténél, és mivel egyetlen egy radikalizálódott ember is hihetetlen károkat tud okozni – amit Orlando vagy Nizza, és most már Würzburg példája is mutat -, senkit sem szabad szem elől téveszteni, mert ha az eleve adott terrorveszély a menekültek semmibevételével jár együtt, egyszer majd igennel kell válaszolni a kérdésre, hogy növelte-e Angela Merkel menekültpolitikája a terrorveszélyt – emelte ki a Der Tagesspiegel.

A 17 éves támadó hétfő este baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. Négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rárontott az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »