Őcsény nem kér a migránsokból, lemond a polgármester

Őcsény nem kér a migránsokból, lemond a polgármester

Európai faluba érkezünk, amikor behajtunk a Tolna megyei Őcsénybe – legalábbis ezt hirdeti a falutábla alá kitett tábla, igaz, a felét már letörték, a megmaradt fele pedig rozsdás. Azt is táblákkal hozzák az érkezők tudtára, hogy a településen polgárőrség és térfigyelő rendszer működik. A közbiztonságra tehát igen érzékenyek a helyiek, amit egy közelmúltbeli esemény is igazol. Hétfő este ugyanis falugyűlés volt a közösségi házban, amelynek egyetlen témája a „migráns üdültetés” volt. Annyian voltak, hogy nem fért be mindenki a terembe. A Migration Aid szervezésében menekültek érkeztek volna néhány napra a Csengettyűs Vendégházba pihenni, de a lakosság fellázadt a hír hallatára.

Első utunk a polgármesteri hivatalba vezet, ahol azonban hiába keressük Fülöp János polgármestert. Sikerül azonban telefonon utolérnünk, kiderül, hogy éppen most hajt el a hivataltól. – Itt 11 évig nyugalom és béke volt, elegem van, a falu lakóit nem lehet egymásnak ugrasztani. Holnaptól hivatalos, de lemondok – mondja a polgármester a telefonba. Még sikerül leinteni az autóját, de a lehúzott ablakon át csak annyit tesz hozzá, hogy nem akar az ügyről többet nyilatkozni.

http://mno.hu/

A Csengettyűs Vendégház nincs messze a főtértől. Nem nagyon lehet belátni, magas kőfal veszi körbe, de az látszik, hogy szépen felújított épületről van szó. A szálláshely csak előzetes bejelentkezés alapján fogad vendéget, amúgy zárva van. Szembe vele van az általános iskola. Éppen vége a tanításnak, a gyerekek a fáról lehullott gesztenyéket rugdossák.

– Én nem voltam a falugyűlésen, de hallottam, hogy nagy cirkusz volt. Amúgy én se szeretném, hogy migránsok jöjjenek a faluba – mondja kérdésünkre egy őcsényi asszony.

Látta a tévében, hogy külföldön miként viselkednek a migránsok, mindenkit megerőszakolnak. A polgármester lemondását azonban nagyon sajnálja.

Valamit tényleg nagyon jól csinálhatott Fülöp János, mert milliós uniós fejlesztésekről tanúskodó táblák sorát lehet látni a házak falán. Nem véletlen, hogy többször is újraválasztották polgármesternek.

http://mno.hu/

Hírdetés

A közösségi házban már semmi nyoma a falugyűlésnek. Egy közmunkástól megtudjuk, hogy ők hordták szét a szórólapokat a faluban. Most pedig aláírásgyűjtés is kezdődött Őcsényben, amelynek lényege, hogy se most, se soha nem akarnak migránst látni a településen. Nem találtunk olyan embert, aki támogatta volna a menekültek üdülését.

– A vendégházzal szemben van az iskola, féltjük a gyerekeinket. A környező falvakból is ide járnak a gyerekek, eddig nem kellett értük jönni, busszal nyugodtan haza tudtak menni – mondja az egyik szomszéd. Biztos abban, hogy a kedélyek még jó ideig nem fognak lecsillapodni. Ő ott volt a falugyűlésen, szerinte mindenki a migránsok ellen volt. Attól is fél, hogy fertőzéseket hoznának be a faluba, de már azt is hallotta, hogy az üresen álló házakba is beköltöztetnék a menekülteket. Nem hisz abban, hogy csak néhány napig maradtak volna. – Mindig így kezdődik, aztán egyre többen jönnének. Miért rajtuk segítenek, van itt elég szegény magyar család is – lovalja bele magát a témába a nyugdíjas asszony.

http://mno.hu/

Éppen beszélgetünk, amikor egy biciklis úr rászól, hogy ilyen politikai majmokkal ne álljon szóba, mert minden újság és televízió Soros Györgynek dolgozik. Erre az asszony nem beszél velünk tovább. A vendégház tulajdonosát is Soros ügynökének tartják.

Fenyvesi Zoltánt is telefonon tudjuk elérni. Elmondja, hogy 6 éve üzemel a vendégház, már korábban is üdültetett itt saját pénzből rászoruló családokat és gyerekeket. Ezúttal ő jelentkezett a Migration Aid hirdetésére, a 9 személyes házba 6-7 gyerek és a kísérő felnőttek érkeztek volna egy hétre. Négy ilyen turnusról volt szó, kisebb megszakításokkal.

– Abban bíztam, hogy a falugyűlésen normális vita lesz, ahol meg lehet győzni az embereket, de hiába mondtam el, hogy gyerekekről van szó. Semmi megbeszélésre nem volt lehetőség – meséli Fenyvesi Zoltán. Úgy döntött, hogy ideiglenesen visszalép a menekültek üdültetésétől. Nem gyávaságból, de nem gondolta volna, hogy ebből háború tör ki a faluban, és összevesznek az emberek a kocsmában. Nem haragszik senkire, nem a falu lakóit okolja a történtekért, hanem a kormányzati propagandát. Ilyen feszült helyzetben nem lett volna jó a gyerekek üdülése, és neki sem jó, hogy egy egész falu megutálja. A falugyűlés utáni éjszaka ugyanis kiszúrták a kocsija kerekeit.

A település kocsmájába betérve azt halljuk, hogy senki nem sajnálja a szálláshely tulajdonosát, inkább úgy tartják, örüljön, hogy ennyivel megúszta.

– Dolgos emberek vagyunk és segítőkészek, de menjenek haza a migránsok és építsék a saját hazájukat – vélekednek a kocsma vendégei.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »