Obama találkozott a Dalai Lámával. Kína őrjöng

Obama találkozott a Dalai Lámával. Kína őrjöng

Barack Obama amerikai elnök ma a Tibetből száműzött spirituális vezetővel, a Dalai Lámával találkozott Washingtonban, a Fehér Házban szerdán. Tette ezt a kínai vezetés figyelmeztetése ellenére, miszerint a találkozó veszélybe sodorná a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatokat.

 

Kína hivatalos álláspontja szerint a Dalai Láma veszélyes szeparatista, épp ezért a történtek nagy valószínűséggel növelni fogják a feszültséget a két ország között, amely Peking kelet-ázsiai területi követelései miatt egyre fokozódik.

 

Kínai külügyminiszter most azt követeli az USA-tól, hogy ismerje el Tibetet Kína részének, éshagyjon fel a területfüggetlenségének támogatásával.

 

A Dalai Láma 1959-ben menekült Indiába egy sikertelen, kínai uralom elleni felkelés után. A vallási vezető ma úgy fogalmaz nem függetlenséget, hanem autonómiát szeretne Tibet számára kiharcolni.

 

Kína számára Tibet függetlensége tabunak számít. Bár nem ez a térség a legfejlettebb gazdaságilag, de itt található a kínai ivóvízkészletek egy harmada.

 

Reuters.com

Nyitókép: Telegraph.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »