Obama Németországban: Több ország támogatására van szükség Szíria és Irak stabilizálásához

Obama Németországban: Több ország támogatására van szükség Szíria és Irak stabilizálásához

Az eddiginél több ország részvételére van szükség az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harchoz és Szíria és Irak stabilizálásához – hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök hétfőn a németországi Hannoverben.

Barack Obama egy fiataloknak tartott fórumon mondott beszédében az Iszlám Államot a szabad világot fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte, és kiemelte, hogy Európának és a NATO-nak is többet kell tennie a terrorszervezet visszaszorításáért.

Az Egyesült Államoké a világtörténelem legerősebb hadserege, de egyedül nem birkózik meg a feladattal. Több nemzetre van szükség az IÁ elleni légitámadásokhoz, a helyi erők kiképzéséhez és az iraki gazdaság talpra állításához – mondta az amerikai elnök.

Bejelentette, hogy egy újabb 250 tagú különleges katonai egységet vezényelnek Szíriába az IÁ ellen harcoló fegyveresek támogatására.

Hangsúlyozta, hogy a politikai és diplomáciai erőfeszítéseket is folytatni kell a polgárháború megállításáért.

Fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat

Fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat, amíg Moszkva nem teljesíti az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki megállapodás előírásait – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfőn a németországi Hannoverben elmondott beszédében.

Barack Obama egy fiataloknak tartott fórumon elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a népek önrendelkezési jogának megsértését és a 20. században kijelölt határok megváltoztatását “a 21. század brutális erejével”.
Ukrajnát támogatni kell, hogy megszilárduljon a demokrácia, és az ország a haderejének korszerűsítése révén megvédhesse függetlenségét – tette hozzá az amerikai elnök.
Mint mondta, jó viszonyra törekszik Oroszországgal, “sokat invesztál” ebbe a kapcsolatba, és reméli, hogy Moszkva felismeri: “igazi nagyságra nem a szomszédok gyötrésével lehet szert tenni, hanem a világgal folytatott együttműködéssel, és csak ez hozhat tartós gazdasági növekedést és fejlődést az orosz népnek”. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »