Obama nagyszerű ötlete: "a terrorra szeretettel kell válaszolni"

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban tartott húsvéti imareggelin – két nappal húsvét után, szerdán délelőtt – arra buzdította honfitársait, hogy szabaduljanak meg félelmeiktől, s fogadjanak be menekülteket.

Obama a napokban Belgiumban és Pakisztánban elkövetett terrorakciókra utalva biztatta az amerikaiakat, hogy a terrorra inkább szeretettel, semmint gyanakvással válaszoljanak.

"Ezek a támadások félelmet keltenek és megosztottságot támasztanak, arra ösztökélhetnek, hogy vessük el az idegeneket, lépjünk fel azok ellen, akik nem úgy néznek ki, mint mi" – fogalmazott az elnök. S hozzátette: ezek a támadások oda vezethetnek, hogy hátat fordítunk azoknak, akik a leginkább szükséget szenvednek. "A terroristák célja éppen az, hogy meggyengítsék hitünket" – figyelmeztetett Barack Obama.

Leszögezte, hogy a húsvét ünnepe az idén – ahogyan fogalmazott: "a szörnyű terrorcselekmények következtében" – mélyebb jelentőséget kapott. Emlékeztetett rá, hogy az áldozatok többsége keresztény, illetve muszlim nő és gyermek volt.

Az imareggelin elmondott elnöki beszéd "üzenete" az Egyesült Államokban különösen messzehangzó: hiszen a brüsszeli merényletek után Ted Cruz, az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns azt javasolta, hogy a muszlim vallású amerikaiak lakta negyedekben rendőröket kellene járőröztetni, hogy – a texasi szenátor szavaival – "elkerüljék az amerikai muszlimok radikalizálódását".

A pillanatnyilag vezető republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump pedig hónapok óta a Közel-Keletről érkező muszlim vallásúak amerikai beutazásának átmeneti felfüggesztését szorgalmazza.

Pár nappal ezelőtti húsvéti üzenetében Obama elnök Ferenc pápa példáját idézte fel: a katolikus egyházfő "menekültek" lábát mosta meg a nagycsütörtöki szertartáson. "Milyen nagyhatású emlékeztető ez kötelezettségeinkre, ha valóban levetkezzük félelmeinket!" – fogalmazott nagyszombati üzenetében Obama.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »